01 mei '25

De wasbeer

84
door Herman Dierickx
In onze rubriek Middenin stellen wij de volgende maanden soorten voor die de voorbije jaren op een bijzondere manier evolueerden. We gaan van start met de wasbeer.

De jongste jaren is het natuurlandschap onderhevig aan grote veranderingen. Het gaat onder meer om uitdagingen zoals lucht- en watervervuiling, pesticidegebruik en overbemesting, maar ook om versnippering en verharding. Het komt allemaal op het bord van planten en dieren die zich staande moeten weten te houden in een voor hen steeds meer vijandige omgeving. De achteruitgang van veel soorten is er een rechtstreeks gevolg van. Tegelijk doen zich ook soortenverschuivingen voor die je niet direct zou verwachten. De bekende voorbeelden van de wolf en de halsbandparkiet behoeven geen verdere uitleg. In onze rubriek Middenin stellen wij de volgende maanden soorten voor die de voorbije jaren op een bijzondere manier evolueerden.

We gaan van start met de wasbeer, die aan een gestage opmars bezig is vanuit het zuiden en oosten van ons land. Inmiddels bereikte het beestje al de oost- en zuidkant van de Rand, en zelfs vanuit het Brussels Gewest lopen wel eens waarnemingen binnen.

Oorspronkelijk komt dit dier uit Noord-Amerika, maar het wordt al vele jaren gekweekt om zijn pels of het wordt gewoon als huisdier gehouden. In beide gevallen de wasbeer al vaak ontsnapt. Hij staat bekend als een notoir uitbreker, en vormt nu op steeds meer plaatsen blijvende populaties. In Wallonië en Limburg komt het dier veel voor en de grens schuift steeds verder op naar Midden-Vlaanderen en Brussel.

Op Europees niveau wordt de soort beschouwd als een invasieve exoot, zoals bijvoorbeeld de Japanse duizendknoop, die uiteindelijk moet worden bestreden. De schade die de dieren veroorzaken door bijvoorbeeld het bejagen van huisdieren, het binnendringen in huizen, het besmetten van mensen met de wasberenspoelworm, kan oplopen en is uiteraard niet gewenst. De wasbeer heeft bij ons weinig natuurlijke vijanden om hun aantal onder controle te houden en mag dus worden bejaagd. Hij wordt beschouwd als een opportunistische alleseter, en daardoor plant hij zich makkelijk overal voort in onze vrije natuur. Eens een vaste populatie zich heeft gevestigd, is het een utopie om die nog onder controle te krijgen.