01 apr '25

Minder geld, maar
wel ambitieus

199
door Luc Vanheerentals
Ondanks het feit dat de provincie VlaamsBrabant het deze legislatuur jaarlijks met 7 miljoen euro minder moet doen op een totaalbudget van 180 miljoen euro, blijft het provinciebestuur ambitieus.

Zo wordt de komende jaren werk gemaakt van een zorgcampus in Halle en duurzame waterrecreatie in de provinciedomeinen ter vervanging van de zwembaden. Het bestuur wil het aantal lesuren in het opleidingscentrum PIVO in Asse verhogen tot 500.000 per jaar en tunnelinfrastructuur voor brandweeroefeningen aanleggen op de Bomaco-site in Zellik. Voor de site van het Proefcentrum in Pamel, waarvan de werking naar het Praktijkpunt Landbouw in Herent verhuist, wordt een nieuwe invulling gezocht. Er wordt ook geïnvesteerd in fietssnelwegen, fysieke wandelknooppunten, betaalbaar wonen, het onderwijsaanbod, een dierenasiel in de regio Leuven, cyberveiligheid, de kennis van het Nederlands, en de toename van het aantal toeristen met 10%. Dat alles blijkt uit de beleidsverklaring van de deputatie, bestaande uit N-VA, CD&V en Open Vld. Voor meer concrete details is het wachten op de meerjarenplanning later dit jaar.

30 beleidspunten voor 30 jaar provincie

De provincie bestaat dit jaar 30 jaar en legt de nadruk op 30 beleidspunten. Het provinciebestuur wil zich met daadkracht en samenwerking focussen op haar kerntaken en op haar rol als bindmiddel tussen de verschillende bestuursniveaus, organisaties en gemeenschappen. Vanaf 2025 moet Vlaams-Brabant het echter met 7 miljoen euro minder doen als gevolg van het wegvallen van de compensatie die Vlaanderen sinds 2018 bood voor het verlies aan inkomsten als gevolg van het uitkantelen of verschuiven van persoonsgebonden bevoegdheden naar het Vlaamse niveau.

'Om de historische achterstand inzake zorg in de Vlaamse Rand aan te pakken zal de provincie werk maken van een nieuwe zorgcampus in Halle. Deze campus zal onderdak bieden aan een basisschool, kinderopvang en een centrum voor geestelijke gezondheidszorg.'

Volgens gedeputeerde Tom Dehaene (CD&V) is dit ‘intellectueel oneerlijk’. ‘Het gaat om het bedrag onroerende voorheffing dat Vlaanderen meer heeft ingehouden dan dat wij uitgaven voor die bevoegdheden. Doordat men dit nu niet langer compenseert, wordt de Vlaams-Brabander bestolen.’ Gunther Coppens (N-VA), député bevoegd voor Financiën, verzekert evenwel dat Vlaams-Brabant zijn toevlucht niet zal zoeken in een verhoging van belastingen om dit verlies te compenseren. Wel zal de werking beter en efficiënter worden georganiseerd en het personeels-, investerings- en subsidiebeleid kritisch worden geëvalueerd.

Zorgcampus

Om de historische achterstand inzake zorg in de Vlaamse Rand aan te pakken zal Vlabzorg, een vehikel van Vlabinvest, onder meer werk maken van de ontwikkeling van een nieuwe zorgcampus in Halle op een terrein dat eind vorig jaar verworven werd. Deze campus zal onderdak bieden aan een basisschool, kinderopvang en een centrum voor geestelijke gezondheidszorg. Er zijn overigens nog plannen voor een tweede zorgcampus op een andere strategische plaats in het arrondissement Halle-Vilvoorde. Onder meer met de financiële steun van de provincie streeft Vlabinvest ernaar om deze legislatuur meer gronden aan te kopen voor de ontwikkeling van betaalbare woningen. Vlabinvest ondersteunt ook gemeenten die via het WIES-decreet (Wonen In Eigen Streek) gronden gratis ter beschikking stellen van woningbouwers. De grond blijft in dat geval wel eigendom van de gemeente.

Vlaams karakter

In de lijn met het Vlaams beleid is ook voor Vlaams-Brabant het Vlaams karakter van de regio een absolute prioriteit. Uit de jongste Taalbarometer van eind vorig jaar bleek dat slechts 65% van de inwoners van de Vlaamse Rand afdoende tot uitstekend Nederlands beheerst. Ook voor het provinciebestuur is Nederlands een sleutel tot participatie, integratie en een gezamenlijke toekomst. Daarom wordt er verder ingezet op de promotie van en toeleiding naar het bestaande NT2-aanbod en de verdere uitbouw in scholen van het OKAN-netwerk, de onthaalklassen voor anderstalige nieuwkomers met de focus op het sensibiliseren en professionaliseren van leerkrachten. Meer dan voorheen zal er aandacht worden besteed aan de promotie van het aanbod Nederlands voor werknemers via initiatieven als Nederlands op de werkvloer, volwassenenonderwijs en informele oefenkansen.

Duurzaamheid

Ook duurzaamheid is een aandachtspunt voor het provinciebestuur. Een belangrijk project is de uitbouw van het Nationaal Park Brabantse Wouden. Op vlak van natuureducatie blijft het project Natuur op School een vaste waarde. Samen met gemeenten en landbouwers zal er werk worden gemaakt van een lokale en regionale voedselstrategie om de lokale productie en afzet van de voedselketen verder te professionaliseren. Vlaams-Brabant streeft ook naar het beheer van alle waterlopen. De provincie beheert momenteel 1.400 km. 344 km waterlopen van categorie 2 en 132 km van categorie 3 worden echter nog beheerd door wateringen of individuele gemeenten. Om het patrimonium te verduurzamen, wordt er per entiteit een masterplan opgesteld. Met de plannen op vlak van duurzame waterrecreatie in de provinciedomeinen wil de provincie anticiperen op de toenemende behoefte aan verkoeling als gevolg van de klimaatopwarming. Het beleid zal ook de inspanningen op vlak van de uitbouw van fietsinfrastructuur verderzetten, maar wil haar middelen meer concentreren in duurzame infrastructuurprojecten met een grote impact op de regio.