01 dec '24

‘Toenemende
internationalisering
is grootste uitdaging’

618
door Luc Vanheerentals
Na 36 jaar in het schepencollege van Zaventem, waarvan de laatste negen jaar als burgemeester, zet Ingrid Holemans (68) eind dit jaar een punt achter de actieve politiek. Ze blikt, naar eigen zeggen, tevreden terug op alle realisaties tijdens die jaren.

Het Cultuurcentrum De Factorij, dat in 2017 de deuren opende, staat met stip bovenaan haar lijst waarop ook de gemeenschapscentra in Nossegem en Sterrebeek, het nieuwe politiecommissariaat, de tweejaarlijkse musicals sinds 1999, meerdere nieuwe scholen, kinderdagverblijven, jeugdhuizen,… staan. En in 2028 openen het nieuwe zwembad en de sporthal de deuren. Holemans is fier op de wijze waarop Zaventem, binnen de grenzen waarin dit volgens de bestaande ruimtelijke plannen mogelijk is, meer natuur en biodiversiteit realiseerde in de sterk onder druk staande open ruimte van de gemeente.

De tijd van toen

‘Mijn vader was voor de liberale partij jarenlang politiek actief in Sterrebeek. Na de fusie in 1976 was hij in Groot-Zaventem eerste schepen. Toen ik jong was, raadde ik hem omwille van de kritiek die hij vaak te verduren kreeg soms aan om ermee te stoppen. Toen al. Om die reden was ik ook helemaal niet van plan om zelf aan politiek te doen. Maar in 1988 – ik gaf les en was pas bevallen van mijn derde kind – ging ik toch in op de vraag van Francis Vermeiren om op de liberale lijst te staan. Tegen alle verwachtingen in werd ik met ruim 1.100 voorkeurstemmen verkozen en kon ik meteen schepen worden’, zegt Holemans, die tot 2016 als schepen bijna steeds bevoegd bleef voor cultuur, onderwijs, jeugd, informatie. Toen Vermeiren op 1 juli van dat jaar als burgemeester stopte, volgde Holemans hem op.

Als Holemans in 1988 aantreedt als schepen is ze een jonge vrouw van 32. Dat was niet evident in die tijd. Met de aanwerving van een jeugdmedewerker, het opstarten van de speelpleinwerking, het inrichten van speelpleinen, een eerste skateramp, musicals over Sabena, Antoon Van Dyck en Daens waaraan honderden inwoners deelnemen, een nieuwjaarsconcert, beeldende kunsten in de kunstacademie zorgt ze voor een nieuwe dynamiek. ‘De musicals werden eerst in de sporthal georganiseerd. Dat was logistiek moeilijk en akoestisch een ramp. De gemeente had duidelijk nood aan een cultureel centrum. Ik heb er jaren voor moeten knokken, maar in 2017 kon CC De Factorij eindelijk de deuren openen. Het is een juweeltje dat architectuurprijzen won en bekendheid geniet tot in Australië.’

Groen tussen het beton

Bij de jongste verkiezingen haalde de nieuwe partij Stop Beton één zetel met een programma tegen de verdere verstedelijking. Volgens Holemans heeft Zaventem op dat vlak altijd gedaan wat mogelijk was, binnen de bestaande ruimtelijke plannen. ‘We hebben de afgelopen twee legislaturen, verspreid over een tiental projecten, in totaal 47 ha aangekocht om te bebossen of parken aan te leggen. Het gaat onder meer om het Zavelbos en het Zeen in Sterrebeek, Kersenberg in Nossegem en het Keyenbergbos in Sint-Stevens-Woluwe.’ De Vereniging voor Openbaar Groen (VVOG) bekroonde in 2023 het project Zavelbos en Zeen met de hoofdprijs in de categorie landschapsinrichting.

Burgemeester op een bijzondere manier

Ei zo na was niet Holemans, maar partijgenote Lieve Wierinck burgemeester geworden. Daar ging een straf staaltje dorpspolitiek aan vooraf. Francis Vermeiren wou, omwille van zijn uitstekend stemmenresultaat bij de verkiezingen van 2012, nog drie jaar burgemeester blijven om dan de fakkel door te geven aan lijsttrekker Wierinck. Maar deze vormde een andere coalitie met zes verkozenen van Open VLD en met sp.a-Groen-Leef, waarvan Wierinck meteen burgemeester zou worden. Na veel discussies bleken de 6 Open VLD-ers en 4 verkozenen van sp.aGroen-Leef een dubbele voordracht voor burgemeester te hebben getekend. De Raad van State besloot dat het tiental gedurende de hele legislatuur geen ambt meer mocht opnemen. Eind 2013 trad dan een coalitie aan van Open VLD, N-VA en CD&V. Exit Lieve Wierinck en enter Ingrid Holemans, burgemeester vanaf 2016.

Zonder kennis van zaken word je er regelmatig beticht van de grootste stommiteiten. Ik ben al dat afbreken beu.

‘Achteraf zijn de plooien gladgestreken. Zelf heb ik nooit gevraagd om burgemeester te worden, maar na dit voorval zei Vermeiren dat hij mij zou voordragen.’ Dat Holemans nu met politiek stopt, heeft vooral te maken met ‘luisteren naar het lichaam’. ‘Ik wordt hoe langer hoe meer stressgevoelig wat resulteert in allerlei kwaaltjes. Ik wil ook meer aandacht besteden aan mijn vijf kleinkinderen.’ Het afscheid van de politiek is ook het gevolg van de soms harde kritiek op sociale media. ‘Zonder kennis van zaken word je er regelmatig beticht van de grootste stommiteiten. Ik ben al dat afbreken beu.’

Uitdagingen

De grootste uitdaging voor Zaventem is, volgens Holemans, de toenemende internationalisering van de lokale bevolking. ‘Ik heb niets tegen de evolutie op zich, maar het wordt stilaan problematisch dat steeds meer mensen onze taal niet begrijpen en, ondanks al onze inspanningen, ook niet bereid zijn om die aan te leren. De uitdeining van Brussel brengt een andere levensmentaliteit mee en hoe groter de groep, hoe moeilijker hanteerbaar dit zal worden.’ Ook de klachten over het luchthavenlawaai blijven een uitdaging. ‘We zijn tevreden over de relatie met de luchthavenautoriteiten. In het kader van ons streven naar een evenwicht tussen economie en ecologie dringen we al jaren aan op de inzet van stillere en minder vervuilende vliegtuigen. Hier is al voor een groot deel werk van gemaakt.’