01 nov '24

Nieuwe Vlaamse regering wil
totaalplan Nederlands

160
door Luc Vanheerentals
Van de Wetstraat tot de Kerkstraat
  • Om de ontnederlandsing van de Vlaamse Rand en Halle-Vilvoorde terug te dringen, wil de nieuwe Vlaamse regering luidens het regeerakkoord werk maken van ‘een totaalplan Nederlands’ voor de regio. Zowel vzw ‘de Rand’, lokale besturen, scholen, het verenigingsleven en bedrijven zullen de kans krijgen om hierin een rol te spelen. Een van de doelstellingen is zoveel mogelijk lessen en oefenkansen Nederlands in te richten. Daarnaast zullen bestaande Vlaamse initiatieven en organisaties zoals vzw ‘de Rand’, RINGtv, Zennevallei Hergist,… verder ondersteund worden.
  • De druk op nieuwkomers in de Rand om Nederlands te leren, zal worden opgevoerd. De door de overheid ondersteunde dienstverlening zal zoveel mogelijk gehanteerd worden als hefboom voor taalintegratie. Zo wil de nieuwe regering lokale besturen ‘inspireren hoe taalintegratievoorwaarden te verbinden aan de toekenning van het leefloon’. In het belang van het kind zal ook worden onderzocht hoe voor de nieuwe instroom in de kinderopvang voorrang kan worden gegeven aan wie Nederlands spreekt of het leert.
  • Daarnaast zijn er nog een reeks maatregelen die van toepassing zijn in heel Vlaanderen. Zo verhoogt de taalkennisvereiste voor sociale huurders van A2 naar B1 en ook inburgeraars moeten voortaan het B1-taalniveau halen. Ook in het onderwijs komt er een grotere focus op Nederlands. Zo wordt de helft van de lestijden in het basisonderwijs besteed aan wiskunde en Nederlands, en zullen er voor deze vakken nieuwe minimumdoelen gelden. Later instromende leerlingen zullen een taaltest moet afleggen en er komen sancties voor ouders die hun ouderlijke verantwoordelijkheden onder meer op vlak van Nederlands spreken niet nakomen.
  • Het regeerakkoord maant alle leden van de Vlaamse en federale regering aan om er in hun beleidsdomein voor te zorgen dat de historische investeringsachterstand in de Rand en Halle-Vilvoorde ten opzichte van het Vlaamse gemiddelde wordt ingelopen. Men verwijst hierbij naar de achterstand op vlak van jeugdwelzijnsvoorzieningen en ander zorgaanbod. Om het zorglandschap te versterken wordt de samenwerking tussen ziekenhuizen in Halle-Vilvoorde vergroot. Het sociale woonbeleid via de woonmaatschappijen en Vlabinvest wordt uitgebreid. Lokale besturen worden ondersteund in de toepassing van het decreet Wonen in Eigen Streek.
  • Het Randfonds, waarin de regering in de periode 2019-2024 30,3 miljoen euro investeerde, wordt versterkt. Vilvoorde, Halle en Dilbeek krijgen extra middelen. Om hun grootstedelijke problemen aan te pakken krijgt het drietal sinds 2016 jaarlijks samen zo’n 3 miljoen euro. Dat bedrag wordt nu verdubbeld. Voor Vilvoorde bijvoorbeeld betekent dat 1,3 miljoen euro extra. Ook van de extra middelen die de Vlaamse regering uittrekt voor het behoud van de open ruimte zal geld naar de Rand vloeien. Dat is het geval voor een aantal van de duizenden nieuwe kinderopvangplaatsen die de nieuwe regering belooft.
  • Wat de toepassing van de taalwetgeving betreft op de externe communicatie van de besturen van faciliteitengemeenten blijft de Vlaamse regering onverminderd vasthouden aan de omzendbrieven van de vroegere ministers Peeters en Martens.
  • Er is nog een ander taalprobleem dat dringend opgelost moet worden: ‘Het kan anno 2024 echt niet dat een basisrecht zoals spoedhulpverlening in de officiële taal van de Vlaamse Rand nog steeds geschonden wordt’, aldus het ­regeerakkoord.