30 sep '24

Vlaams regeerakkoord
Totaalplan Nederlands

1171
door Luc Vanheerentals
N-VA, Vooruit en cd&v hebben een nieuwe Vlaamse Regering gevormd. Hun plannen voor de komende beleidsperiode staan neergeschreven in het Vlaamse regeerakkoord, goedgekeurd in het weekend van 28 september. Wat staat er in voor onze regio van de Vlaamse Rand?

Alle leden van de Vlaamse en federale regering worden aangemaand om in hun beleidsdomein ervoor te zorgen dat de historische investeringsachterstand in de Rand en Halle-Vilvoorde ten opzichte van het Vlaamse gemiddelde wordt ingelopen. ‘Kenschetsend is de achterstand op het vlak van jeugdwelzijnsvoorzieningen of ander zorgaanbod.’ Om het zorglandschap in de regio te versterken wordt de samenwerking tussen ziekenhuizen in Halle-Vilvoorde versterkt. Ook het Vlaamse Randfonds blijft behouden.

Het sociale woonbeleid via de woonmaatschappijen en Vlabinvest wordt uitgebreid. De lokale besturen zullen verder worden ondersteund in de toepassing van Wonen in Eigen Streek. Dit decreet biedt lokale besturen de mogelijkheid om private gronden of appartementen voor te behouden voor wie een band heeft met de gemeente. Omwille van de hogere huur- en koopprijzen in de Rand worden de inkomensgrenzen om in aanmerking te komen voor sociale huur en leningen geëvalueerd.

De regering wil verder inzetten op vergroening en onderzoeken hoe oude, vervuilde industriegronden herbestemd kunnen worden voor economische ontwikkeling, recreatief groen buffergebied of een andere zinvolle maatschappelijke bestemming.

Wat Brussels Airport betreft streeft men verder naar een billijke spreiding van de geluidshinder en verzoening van leefbaarheid en economische groeikansen. Van de luchthavenexploitant wordt een blijvend engagement verwacht om geluid, luchtemissies en luchtkwaliteit te monitoren en bij te sturen waar nodig. 

Het nieuwe Vlaamse regeerakkoord dringt ook in de Rand sterk aan dat nieuwkomers Nederlands leren. ‘We verwachten van ieder die zich in de Vlaamse Rand vestigt de bereidheid om Nederlands te leren en het daadwerkelijk te spreken. Als algemeen principe streven we ernaar om inburgerings- en integratiebevorderende maatregelen zoveel mogelijk toe te passen op nieuwkomers die het Nederlands onmachtig zijn, verplicht als dat nodig is’, aldus de tekst. Ben Weyts (N-VA) blijft de bevoegde minister voor de Vlaamse Rand.

De regering wil de lokale besturen ‘inspireren om taalintegratievoorwaarden te verbinden aan de toekenning van het leefloon. Evenzeer willen we zo veel mogelijk de door de overheid ondersteunde dienstverlening hanteren als hefboom voor taalintegratie. We onderzoeken hoe we in het belang van het kind voor nieuwe instroom in de kinderopvang voorrang kunnen geven aan wie Nederlands spreekt of het leert’, aldus het regeerakkoord. 

Om de ontnederlandsing van de Vlaamse Rand en Halle-Vilvoorde terug te dringen, wordt er een totaalplan Nederlands opgesteld waarin iedereen een rol zal spelen: vzw ‘de Rand’, lokale besturen, scholen, het verenigingsleven, bedrijven. Een van de doelstellingen hiervan is zoveel mogelijk lessen en oefenkansen Nederlands voorzien. De bestaande Vlaamse initiatieven en organisaties zoals vzw ‘de Rand’, RINGtv, Zennevallei Hergist,… worden verder ondersteund.

Wat de toepassing van de taalwetgeving betreft op de externe communicatie van de besturen van faciliteitengemeenten blijft de Vlaamse Regering onverminderd vasthouden aan de omzendbrieven van de vroegere ministers Peeters en Martens. En er is nog een ander taalprobleem dat moet worden opgelost: ‘Het kan anno 2024 echt niet dat een basisrecht zoals spoedhulpverlening in de officiële taal in de Vlaamse Rand nog steeds geschonden wordt.’