01 mei '24

Weerstand

1119
door Tom Peeters
Barbara Debeuckelaere bracht als VRT-journalist verslag uit vanuit de Westelijke Jordaanoever. Ook nu ze zich heeft omgeschoold tot fotograaf laat het Israëlisch-Palestijnse conflict haar niet los. De analoge foto’s die ze voor de huidige escalatie liet nemen door Palestijnse vrouwen zijn stille getuigen van verzet.

‘Op aanraden van kunstenaar/activist Adam Broomberg kwam ik in Hebron terecht, meer bepaald in Tel Rumeida. Dat ligt in H2, het door Israël gecontroleerde deel. Het is een explosief gebied met heilige plaatsen, waar radicale kolonisten straffeloos Palestijnen discrimineren.

Het was Debeuckelaere opgevallen dat in de berichtgeving over het conflict één partij altijd ontbreekt: de vrouw. ‘Op straat zie je alleen mannen het geweld ondergaan of de confrontatie aangaan. Daarom vroeg ik de lokale mensenrechtenactivist Issa Amro om me in contact te brengen met families. De vrouwen stopte ik een foto-apparaat en 35mm filmrolletjes toe om hun directe omgeving mee in beeld te brengen.’ Debeuckelaere koos bewust voor analoog omdat de digitale camera in dit conflict het instrument is van de pers, de politiek en de man. ‘In plaats van de scherpte van het conflict zocht ik iets dat meer ambigu, gevoelig en vrouwelijk is. Dat er foutjes zitten in de beelden vind ik niet erg. Het illustreert de spontaniteit. Af en toe is er een fragment van de bezetting te zien, zoals een soldatenpost op een dak of een veiligheidscamera, maar bovenal zie je alledaagse huiselijke taferelen. In bezet gebied blijven om een gezin groot te brengen en een zo normaal mogelijk leven te leiden, is al een sterke daad van verzet. Foto’s nemen is een manier om dat te tonen, ondanks 56 jaar bezetting en 75 jaar Nakba.

Debeuckelaere nam ook zelf foto’s. Vooral portretten, maar ze benadrukt dat het een collectief project is. Eind september waren er nog contacten met een kunstgalerie in Tel Aviv om het werk ook daar te tonen, maar dat is nu even niet meer aan de orde. ‘In het Arabische deel van Hebron moet het echter mogelijk zijn, en hopelijk ook in Ramallah. In onze WhatsApp-groep merk ik hoe fier de vrouwen zijn over wat er met hun foto’s gebeurt. De beelden tonen niet alleen de weerstand tegen de bezetting, ze zijn die weerstand. Alle winst van het fotoboek dat te koop is op de expo gaat naar vrouwenactiviteiten in het dorp, zoals taallessen en sport.’

TOT 17 JUL
Barbara Debeuckelaere. ʼOm (Moeder)
Zaventem, CC De Factorij, 02 307 72 72