Volt voor de Druivenstreek
De grauwe nutskasten zijn vaak een doorn in het oog en ontsieren het straatbeeld. Tour Elentrik biedt een alternatief. Dat blijkt in Overijse, waar in totaal 42 elektriciteitskastjes en meerdere grote elektriciteitscabines tot lokale kunstwerken zijn omgetoverd. Ook twee andere druivengemeenten, Hoeilaart en Tervuren, en Kraainem kunnen binnenkort pronken met een kleurrijk street art-traject.
Kleur in de openbare ruimte
Sandra Degreef, deskundige programmatie van cultuurcentrum Den Blank, nam corona te baat om dit initiatief te lanceren, alles lag toch zo goed als stil. Voor de realisatie van Tour Elentrik ging ze in zee met Treepack, een organisatie van professionele street art-kunstenaars.
Volgens coördinator Matteo Bortolazzi heeft Treepack in de Benelux al meer dan 1.000 kunstwerken afgewerkt. ‘Met projecten als Tour Elentrik brengen we kleur en kunst in de openbare ruimte. Wij zetten sterk in op stadsvernieuwing via participatieve projecten. Onze medewerkers voeren in opdracht van gemeenten, scholen, verenigingen en particulieren street art-projecten uit. Daarnaast werken we vaak samen met lokale kunstenaars en mensen met een creatieve aanleg. Dankzij het lokale partnerschap wordt het project gedragen door de hele buurt. Overijse is hiervan een goed voorbeeld.’
‘Als centraal thema koos de gemeente Overijse fauna en flora met een knipoog naar de tafeldruif, de koesterburen, het wielertoerisme en de natuur. De respons op de open oproep om aan het street art-project mee te werken was enorm’, zegt Bortolazzi. ‘Heel wat geïnteresseerden volgden de workshop van Treepack. We hielden teken- en inspiratiesessies, maakten de deelnemers vertrouwd met verschillende technieken van graffitkunst, leverden de materialen en oefenden op een kale muur die door gemeente ter beschikking werd gesteld. Deelnemers aan de workshop werden aangemoedigd om een ontwerp in te dienen.’ Degreef stippelde het parcours uit en duidde de locaties aan. Na de gemeentelijke goedkeuring van de geselecteerde ontwerpen gingen de lokale amateurkunstenaars aan de slag op de aan hen toegewezen elektriciteitskasten.
Gemeenschapsproject
Leerkracht Maaike Visser is opgetogen over het street art-project en de tips&tricks die ze van Treepack kreeg. Samen met haar collega Stephanie Kumps beschilderde ze twee elektriciteitskastjes recht tegenover haar school. ‘Als achtergrond kozen we een bloemenveld. Op de voorgrond zie je een jongen die bij een boek wegdroomt met zijn voeten bengelend in de kabbelende IJse. Het tafereel sluit aan bij het centrale thema natuur. Het spreekt de schoolkinderen die er dagelijks langskomen aan.’
In de realisatie van Tour Elentrik komt de artistieke aanleg van de vrijwillige medewerkers goed tot zijn recht. Silke Reyntjes had haar talent al gedemonstreerd met muur- en raamtekeningen in het cultuurcentrum Den Blank en het museum Dru!f. Voor Tour Elentrik tekende ze twee wielrenners. De sportieve man en vrouw zijn een ode aan het wielrennen en passen bij het imago van de populaire fietsstreek.
Petra Brinkhof kandideerde in eigen naam voor Tour Elentrik, maar maakte er een echt gemeenschapsproject van. Brinkhof is fotograaf van opleiding, behaalde een master in beeldende kunsten en werkt voor De Kerselaar, een dagactiviteitencentrum voor volwassenen met een beperking. ‘De mensen van De Kerselaar maakten voor het eerst kennis met graffiti en street art. In ons atelier lieten mijn collega Marie en ik hen tekeningen maken over dieren, vogels en natuur in de Druivenstreek. Daarvan hebben wij een collage gemaakt en die zo getrouw mogelijk op twee elektriciteitskasten afgebeeld. Deelnemers van De Kerselaar waren ook ter plekke actief. Op de elektriciteitskasten zorgden zij met de spuitbus voor de achtergrondlaag. Het resultaat is te zien in Terlanen met Vogelpik; het andere kastje situeert zich in het centrum aan de Markthal met Abstracte beesten. Tour Elentrik kreeg in De Kerselaar nog een vervolg met de druk van T-shirts en de foto’s en filmpjes over het gemeenschappelijke project.’
Opwaarderen
Tour Elentrik siert de Druivenstreek en is volgens Bortolazzi voor menig lokaal amateurkunstenaar een springplank naar een professionele loopbaan in de kunst. ‘Het is bij de tekening van de ontwerpen en de uitvoering snel duidelijk wie meer in zijn mars heeft. Zo ontdekten we in Overijse het artistieke talent van Valentine Verhaegen.’
‘Ik woon in Tervuren en studeerde aan Sint-Lucas. Ik ben al jaren actief in het speelgoeddesign en volg momenteel een opleiding schilderen aan de academie in Overijse’, zegt Verhaegen. Tekenen en schilderen zit in haar vingers. ‘Voor Tour Elentrik portretteerde ik wielerkampioen Eddy Merckx. Inmiddels werk ik als bezoldigde professional mee aan diverse projecten van Treepack.’ In maart stelde ze figuratief werk van landschappen en skateparken tentoon. Het zijn ook die onderwerpen die ze heeft uitgebeeld op de elektriciteitskastjes in haar gemeente Tervuren.
‘Als de lokale kunstwerken van Tour Elentrik zijn voltooid, brengen medewerkers van Treepack een beschermende laag aan, die vocht afstoot, bestendig is tegen UV en de levensduur van de kunstwerken aanzienlijk verlengt’, verduidelijkt Bortolazzi. Om het parcours van Tour Elentrik bij het grote publiek bekend te maken, zorgde Treepack voor een digitale en een gedrukte kaart waarop alle kunstwerken zijn aangeduid, met telkens een woordje uitleg erbij.
Meer info: www.overijse.be/tourelentrik