01 apr '23

Films van Argentinië
tot Oekraïne

1532
door Michaël Bellon
Jaarlijks toont het MOOOV-festival in heel Vlaanderen films van over de hele wereld. CC De Factorij in Zaventem is voor de tweede keer een van de locaties voor een filmprogramma dat eens wat anders toont dan Hollywood of Netflix.

De films op het MOOOV-festival zijn van de hoogste kwaliteit en gaan in competitie voor een internationale jury, een filmpersjury, een studentenjury en een jongerenjury. Ook jij kan ze allemaal bekijken en beoordelen. MOOOV strijkt neer in verschillende steden. In de Rand is CC De Factorij de dichtstbijzijnde locatie om een aantal films mee te pikken.

Topregisseurs

De films die worden vertoond, zijn misschien wat minder bekend, maar er zitten evengoed kleppers tussen die indringende verhalen vertellen. Neem bijvoorbeeld Joyland van regisseur Saim Sadiq uit Pakistan. Dat is behalve de Pakistaanse inzending voor de Oscar voor Beste Internationale Film ook de eerste Pakistaanse film die geselecteerd werd voor het Filmfestival van Cannes 2022, waar de prent de Queer Palm won. Hij gaat over een getrouwde man die een dubbelleven leidt als achtergronddanser bij Biba, een transvrouw in een dansclub waarop hij verliefd wordt.

No Bears is het werk van een gerenommeerd regisseur die in eigen land problemen kent met de autoriteiten. De gevierde Jafar Panahi, gekend van onder meer Taxi, die de Gouden Beer won op het Filmfestival van Berlijn in 2015, zat in 2022 nog zeven maanden in de cel in zijn thuisland Iran. Zijn nieuwste film gaat over hoe onschuldige artistieke reacties politieke gevolgen kunnen hebben.

Sociaal en politiek

En zo hebben de meeste films tijdens MOOOV een sociale of politieke inslag. Ook Singo is een Iraanse prent. Het is een avonturenfilm over een jong meisje in een vissersdorp dat de bijzondere krabben, die haar vader heeft gevangen, weer de vrijheid geeft opdat ze niet zouden worden verkocht en opgegeten.

De Boliviaanse film Utama, die de World Cinema Grand Jury Prize won op het Sundance Film festival in 2022, gaat over de relatie tussen mens en dier, meer bepaald over de kudde lama’s van een hoogbejaard echtpaar in de Andes, die door de droogte en de klimaatverandering in het nauw worden gedreven.

Aurora’s Sunrise is een bijzonder document uit Armenië dat het vergeten verhaal belicht van een tienermeisje dat de Armeense genocide overleefde en naar Amerika vluchtte, waar ze in 1919 beroemd werd door haar hoofdrol in een stille film. Argentina 1985 gaat dan weer over een juridische strijd in de nasleep van de militaire dictatuur in Argentinië.

In Plan 75 gaan we naar het Japan van de toekomst, waar oudere mensen worden aangemoedigd om in het kader van een overheidsprogramma te kiezen voor euthanasie om de vergrijzing tegen te gaan. Tot slot ontbreekt ook de actualiteit van de oorlog in Oekraïne niet. Klondike gaat over een Oekraïens koppel dat hun huis op de grens met Rusland niet wil verlaten.

Voor de jeugd

Tot slot wordt er ook aan de jonge kijkers gedacht met een serie ontbijtfilms op zondag. Ook wie niet komt ontbijten, kan naar de films komen kijken. Het zijn vier recente kortfilms over vriendschap, gevolgd door de hoofdfilm Stap maar op mijn bezemsteel over een lieve heks die voor toevallige passagiers altijd een plaatsje op haar bezem heeft, tot ongenoegen van haar norse kat.

20 TOT 25 APR
MOOOV-filmfestival
Zaventem, CC De Factorij, 02 307 72 72 www.mooov.be