01 dec '22

‘We moeten meer
inzetten op het
mentaal welzijn’

4572
door Gerard Hautekeur
In onze reeks over vitale kracht kwamen mindfulness, meditatie, yoga, muziek, biodanza, Tai Chi, en diverse andere vormen van bewegen aan bod. Net als het contact met de natuur verhogen deze activiteiten ons mentaal welzijn.

‘De positieve invloed op het menselijke brein is in tal van studies wetenschappelijk aangetoond’, zegt neuroloog Steven Laureys.

Laureys is hoofd van de breinkliniek aan het Centre Hospitalier Universitaire de Liège, professor aan het Brain Research Centre aan de Universiteit van Laval in Canada en ereburger van Hoeilaart. Hij is wereldwijd betrokken bij onderzoek naar het menselijke bewustzijn. ‘Ik pleit ervoor om sterker in te zetten op het mentaal welzijn waarbij meditatie, yoga, Tai Chi, biodanza en mindfulness deel uitmaken van onze levensgewoonten. Die zijn net zo belangrijke als een gezonde slaap, voldoende beweging, en een kwaliteitsvolle relatie en werkomgeving. Ik beschouw meditatie, yoga, Tai Chi en dergelijke niet als alternatieve geneeswijzen, maar als complementair. Ik betreur de polarisering hierrond. Als je in een depressie zit of een burn-out hebt, consulteer dan eerst je huisarts die je vervolgens kan doorverwijzen. Zo schrijf ik aan bepaalde patiënten in de breinkliniek het acht weken mindful based stress reduction programma voor. Cursisten krijgen er theoretische achtergrondinfo over mindfulness en worden aangemoedigd om in groep en onder begeleiding van een coach ademhalingstechnieken, bodyscan en meditaties in te oefenen.’

De kleine momentjes

Het No-nonsense meditatieboek van Laureys is in twaalf talen gepubliceerd. Het illustreert de grote behoefte aan meditatie. ‘In mijn boek vat ik klinische studies samen die aantonen dat het effect van mediteren even groot kan zijn als dat van angstremmers, antidepressiva of pijnstillers. Al te vaak verwachten patiënten van de arts een snelle oplossing in de vorm van een pil, zoals bij slaapproblemen. Ze houden er echter weinig of geen rekening mee dat ze daar snel verslaafd aan kunnen raken. De negatieve effecten van slaaptekort op het mentale evenwicht zijn voldoende bekend. De slaap is ontzettend belangrijk voor je gezondheid. Tijdens je diepe slaap worden de toxische afvalstoffen uit je lichaam afgevoerd. In mijn No-nonsense slaapboek leg ik uit hoe je zelf aan een betere slaap kunt werken. Patiënten voelen zich verantwoordelijk voor hun gezondheid en worden ervan overtuigd dat ze onder meer via meditatie een actieve rol kunnen spelen in hun genezingsproces.’

Ik beschouw meditatie, yoga, Tai Chi en dergelijke niet als alternatieve geneeswijzen, maar als complementair. Ik betreur de polarisering hierrond.

‘Wie werk met een gezin moet combineren, vindt niet makkelijk tijd om een of twee maal per dag twintig minuten te mediteren. Daarom hecht ik veel belang aan de kleine informele momenten van meditatie die je kunt beoefenen terwijl je op de trein zit, met de auto in de file staat of in een rij wachtenden moet aanschuiven. Ik doe zelf geregeld ademhalingstechnieken tussen twee consultaties. Door de technieken in je dagelijks leven te integreren, maak je ze haalbaar. Dat individueel parcours kun je zelf uitstippelen.’

Groen voorschrift

Laureys raadt iedereen aan om de lat voor zichzelf niet te hoog te leggen en liefst op meerdere pijlers te steunen. ‘Combineer gezonde levensgewoonten met meer beweging. Er bestaan verschillende vormen van yoga, gaande van fysieke yoga, zoals hatha yoga, tot de meer meditatieve yoga. Kies wat bij jou past. Tai Chi is heel populair in het Oosten. In de parken in China maken veel oudere mensen die trage bewegingen die harmonieus samengaan met het in- en uitademen. Ik vind dat fantastisch. Ik hecht ook veel waarde aan bewegen en dansen op muziek, zoals bij biodanza. Het effect van muziek is heel krachtig omdat het ons emotioneel raakt. Die niet-verbale communicatie benut ik in de kliniek in Luik om het brein van comapatiënten te activeren’.

‘Door mijn verblijf in Canada heb ik het belang van de natuur herontdekt. Wandelingen in de natuur en vooral de aanwezigheid van water, een kabbelende beek, fonteinen en de golven van de zee hebben een weldoend effect op ons mentaal welzijn. Voor mijn patiënten in Canada kan ik natuurtherapie voorschrijven. Natuurwandelingen, Tai Chi, yoga, mindfulness, biodanza in groep beoefenen, verhoogt het effect op welzijn en gezondheid. Die groepsinteractie stimuleert het brein. Wij mensen zijn immers sociale dieren’, besluit Laureys.

Voor onze lezers heeft de uitgeverij de kortingscode RandKrant geactiveerd. Daarmee kan je de boeken van Steven Laureys met 15%korting aanschaffen op de webshop www.borgerhoff-lamberigts.be.