De gemeente van
de Trage Wegen
Als er vandaag één gemeente in het arrondissement Halle-Vilvoorde aan de kop staat van het aantal mooi uitgewerkte Trage Wegen, dan is dat ongetwijfeld Zemst. Al enige tijd timmert de vzw VVV Toerisme Zemst, samen met het gemeentebestuur, aan de Trage Wegen. Exact een jaar geleden is zo goed als het volledige grondgebied voorzien van een autoluw netwerk dat inmiddels bestaat uit niet minder dan veertien lusvormige trajecten. Op de goede overzichtskaart die is uitgebracht door de Toeristische Dienst van Zemst vind je alle trajecten keurig in beeld gebracht, alles samen bijna honderd kilometer. Je hebt dus in één beeld de keuze van alle parkoersen. Deze maand komen daar nog vier gemeentegrensoverschrijdende lussen bij, nog eens goed voor bijna veertig kilometer rustig wandel- en fietsplezier.
Landelijkheid
Het moet gezegd: in mijn zoektocht naar de bestaande Trage Wegentrajecten in de Rand rond Brussel heeft deze vzw een van de beter uitgebouwde websites. Je vindt er onwaarschijnlijk veel informatie over alle trajecten en je krijgt zicht op de vrijwilligers die dit alles mogelijk maken. Bovendien is de site bijzonder gebruiksvriendelijk. Wat een voorbeeld!
Intussen wandelde ik meer dan de helft van de voorgestelde trajecten af, en ook dan valt de professionele manier van het selecteren van de trajecten op. Er is gekozen voor zoveel mogelijk officiële Trage Wegen, gecombineerd met pittoreske passages, met interessante weetjes of een boeiende geschiedenis. Als je op het terrein een keuze moet maken tussen bepaalde opties vind ik dat er meestal de juiste weg wordt ingeslagen. Meteen krijg je een goed beeld van de landschappen van deze groene gemeente. De landelijkheid druipt er vanaf en je krijgt de parkoersen op een dienblaadje aangeboden. Dat heeft ongelooflijk veel werk gevraagd.
Meer dan wandelen
Voorzitter Jean-Pierre Lenaerts vzw VVV Toerisme Zemst: ‘Expertise, ervaring, efficiëntie, structuur, volharding en timemanagement waren voor ons belangrijk om de vooropgestelde deadline van één jaar te halen. Dankzij de tomeloze inzet van Véronique Baudrez, Theo Goovaerts en mijzelf zijn we in ons opzet geslaagd. De ambitie is nu om op dit elan verder te gaan en het netwerk nog uit te breiden.’
Bij mijn weten is de samenwerking met enkele verenigingen uit de gemeente redelijk uniek en zorgt ze voor een stevige meerwaarde. Zo werkten de heemkundige kring De Semse en Natuurpunt Zemst mee om er meer dan een louter wandeltraject van te maken. Een heel aantal routes lopen door een natuurgebied in beheer van Natuurpunt en je krijgt historische informatie over specifieke locaties waarlangs je passeert. Over de manier waarop die informatie wordt voorgesteld is goed nagedacht.
Dit verdient navolging ‘VVV wil het klimaat niet extra belasten dan nu al het geval is. Daarom geen dure folders meer, maar we bieden alle routes digitaal en gratis aan via onze website.’ Op die manier is de vzw een schitterende ambassadeur voor de trajecten van de Trage Wegen. En dat wordt gewaardeerd. Op mijn routes kwam ik verschillende mensen tegen die de website kenden en gebruikten. Passante Emma: ‘Als je zin hebt om de gemeente eens vanuit een ander perspectief te verkennen, kan je best terecht op de website van VVV Toerisme Zemst. Je vindt er praktische informatie en soms wat achtergrondperspectief.’
Ook op het terrein ziet het er goed uit. Zowat overal zijn de naambordjes van de Trage Wegen keurig aangebracht en heb je voldoende aan de kaartjes om je weg makkelijk terug te vinden. Zelfs voor een complete vreemdeling moet het perfect mogelijk zijn om het parkoers naadloos te volgen. Dit soort initiatieven verdient veel respect en navolging. Mochten alle Trage Wegen, en bij uitbreiding alle andere wandeltrajecten, op deze manier beschikbaar zijn voor het publiek dan zouden velen daar gretig gebruik van maken. Aan jou om het zelf eens uit te testen.
Klik om de kaart groter te maken