Kruiden voor
de luchtwegen
Om de luchtwegen te ondersteunen denk ik aan kruiden die de natuurlijke weerstand verhogen en slijmoplossend werken. Een echte topper is tijm. De etherische olie ervan werkt bacteriedodend en lost de slijmen op. Veel mensen hebben het in huis als keukenkruid. Dus als je plots voelt dat je luchtwegen wat ondersteuning nodig hebben, neem je gewoon het potje tijm uit de keukenkast en maak je er kruidenthee van. Voor de kruidentuin kies je best de oorspronkelijke tijm. Die is het makkelijkst te kweken en bevat de meeste helende stoffen.’
Tijm
‘Tijm is al heel lang gekend als natuurlijk antibioticum. De Romeinen gaven het aan hun gladiatoren en de Schotse Hooglanders dronken bier met tijm om onoverwinnelijk te worden. Vroeger dacht men dat tijm de mensen moedig maakte, ze hadden gemerkt dat strijders die veel tijm gebruikten vaker levend van het slagveld terugkeerden. In het oude Egypte gebruikte men tijm om de mummies te balsemen om zo de groei aan bacteriën tegen te gaan.’
Hyssop
‘Een wat vergeten maar heel doeltreffend kruid voor alles wat de bronchiën aangaat, is hyssop. Je kan het ook gebruiken bij meer chronische luchtwegenaandoeningen en je mag het langdurig gebruiken. Van het kruid zelf kan je siroop of kruidenthee maken. De etherische olie is goed voor mensen met astma, maar neem dan wel de hyssop decumbens waar één stof is uitgehaald die net kwaad kan bij astma. Door tijm met hyssop te combineren, krijg je een heel mooi complex waarbij de verschillende stoffen op elkaar inwerken.’
‘De meeste mensen oogsten hyssop als het in bloei staat. Je kan het ook voor de komst van die prachtige bloemetjes oogsten. Na de bloei zitten er iets minder stoffen in, de olie blijft wel aanwezig. Hyssop zit in bijna alle Provençaalse kruidenmengsels. Het heeft een lange geschiedenis. Het wordt verschillende keren in de bijbel vermeld. Net als tijm en rozemarijn heeft hyssop een droge grond en volle zon nodig, toch zie je het hier amper in kruidentuinen.’
Heemst
‘Nog een kruid dat minder gekend maar fantastisch is, is heemst. Het groeit vooral in moerasachtige, vochtige gebieden en heeft niet per sé zon nodig. De Engelse naam doet wellicht een belletje rinkelen: marshmallow. Van de witte wortel en de roze bloemen werden vroeger marshmallows gemaakt, vandaar de typische tweekleur. Heemst werd op grote velden gekweekt voor de apothekersbereidingen, onder meer voor hoestsiroop. Vandaag is het in de vergetelheid geraakt, maar de wortel van heemst is onevenaarbaar. Het kruid is fenomenaal om de laatste, vastzittende slijmen op te lossen. Daarvoor giet je de wortel op met koud water en laat je het een nacht staan. Dan krijg je een lichtzoete, siroopachtige vloeistof die je kan drinken. Van heemst kan je geen thee maken, planten met slijmstoffen zijn meestal niet hittebestendig.’
‘Er is trouwens een makkelijke manier om siroop te maken. Vul een glazen bokaal op met verse kruiden, bijvoorbeeld hyssop, en giet daar verse, vloeibare honing van de lokale imker over. Laat het twee weken staan, roer goed door en klaar! Veel minder werk dan een klassieke siroop, je vermijdt suiker en het bewaart beter.’
kruidencursus.com, wildplantforager.com