01 jun '18

De wijsheid
van de olifant

7066
door Nathalie Dirix
‘Dat we in België beland zijn, is puur toeval. Eigenlijk was onze bestemming de Verenigde Staten. Maar wat een geluk dat het lot daar anders over heeft beslist’, zegt Ravi Kaushik, die samen met echtgenote Taruna en twee dochters in Overijse woont.

Taruna en Ravi wilden naar de Verenigde Staten omwille van de gezondheid van hun oudste dochter Rayna. Vanaf haar geboorte heeft ze een aandoening waarvoor ze in India niet de beste zorgen kan krijgen. Toen Ravi de computerfirma waarvoor hij werkte, vroeg of hij naar Amerika gedetacheerd kon worden, was het antwoord positief. Maar eerst stond er nog een ‘korte’ opdracht in België op het programma…

WARM WELKOM

Taruna vertelt wat een positieve ervaring hun verblijf in België werd. ‘We stonden versteld van de hoge kwaliteit van de gezondheidszorg. Ik herinner me nog het warme welkom van het medische team van het universitair ziekenhuis in Leuven. Je voelde dat ze Rayna echt wilde helpen. Bovendien vonden we een school die gespecialiseerd is in het begeleiden van jongeren met een mentale achterstand. De manier waarop ze Rayna benaderden, werkte. We zagen onze dochter steeds meer openbloeien. Het was haar vooruitgang die ons deed besluiten om onze aanvraag voor Amerika in te trekken.’

Het valt op met hoeveel waardering ze over België praten. ‘Beseffen jullie wel wat voor een goed gezondheidssysteem jullie hebben? Of hoe netjes jullie land is? In vergelijking met India zijn de straten en steden hier super proper. Jullie denken dat jullie enorme files hebben. Wacht tot je in New Delhi bent geweest!’, zegt Ravi. ‘Voor ons was het wel even wennen dat Belgen zo georganiseerd en volgens een agenda leven. Wil je in India een afspraak met een kapper, tandarts of dokter, dan klop je gewoon aan en zal je geholpen worden. In België moet je op voorhand een afspraak maken. Maar toegegeven, de service is van hoog niveau’, zegt Taruna.

LOSLATEN VAN HET EGO 

In hun woonruimte staan tientallen miniatuurolifanten in allerlei kleuren en materialen. ‘Ik houd van olifanten. Het zijn ontzettend sterke, trouwe en intelligente dieren. Ze weten hoe ze met hun macht moeten omgaan. Dat is knap. Hoe sterk ze ook zijn, ze zullen hun kracht pas gebruiken als het echt niet anders kan’, zegt Ravi. De olifant brengt ons op het onderwerp van het hindoeïsme, de religie die in India door de meerderheid van de bevolking wordt gevolgd. Zo wordt er één God met een olifantenkop afgebeeld: Ganesh, de God die je helpt om te gaan met de hindernissen die je pad kruisen. Taruna vertelt hoe er in het hindoeïsme wel duizenden goden zijn die je kan aanspreken. ‘Onze goden zijn zowel mannelijk als vrouwelijk. Door ze af te beelden als een persoon, is het makkelijker om je er als mens mee te identificeren en te connecteren. Ze geven ons hoop en zorgen ervoor dat we ons nooit alleen voelen.’ Ravi voegt eraan toe dat het hindoeïsme prachtige, oeroude verhalen kent. ‘Het zijn verhalen die we graag willen delen. Omdat we ervan overtuigd zijn dat ze ook iets kunnen bijdragen aan de moderne, westerse samenleving.

Vier jaar geleden zijn we gestart met een initiatief: Art Lounge 9. We brengen allerlei Indische verhalen op het podium tot leven. Begin juni treden we op in Wolubilis in Sint-Lambrechts-Woluwe met de show Rama. Een verhaal van meer dan 9.000 jaar oud, maar actueler dan ooit. Het gaat over hoe vernietigend het ego kan zijn, maar ook over het geloof in de kracht van het goede.’

LEKKERNIJ UIT INDIA
Rajma, rode bonen met curry.

MOOISTE PLEK IN INDIA
Hampi, een oud stadje waar we op huwelijksreis gingen.

MOOISTE HERINNERING
Onze huwelijksreis.

 

REAGEREN

Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels.