01 apr '18

Rabarber
van de PlukPlek

3780
door Tine Maenhout
In de mooie zelfpluktuin PlukPlek in Ternat telen Dorothea Lequeux en haar team, met veel liefde en zorg, fruit en groenten zonder gebruik te maken van chemische pesticiden en kunstmest.

Wie dat wil, kan zelf komen oogsten. Vanaf de zomer vind je er een indrukwekkend arsenaal aan vergeten bessenfruit en groenten. Eind april luidt een mooi aantal variëteiten aan rabarber het seizoen in. Fijnproevers en rabarberfans kunnen zich dan helemaal uitleven. Rabarber is traditioneel de eerste groente die je kan oogsten. Wanneer de rabarber schiet, komt de lente er aan. Dat verklaart de jubelstemming die rabarber bij veel mensen teweegbrengt.

ZUUR GEVAL

Rabarber is een oude stengelgroente. Ruim 3.000 jaar geleden werd de plant geteeld in China. Bij ons duurde het tot de vorige eeuw voor de plant populair werd. Dat komt waarschijnlijk door zijn zure smaak. Rabarber bevat immers oxaalzuur. Hoe ouder de stengels, hoe meer zuur. Je oogst rabarber het beste na twee tot vier weken. Jonge stengels hebben dan nog maar weinig daglicht gezien en zijn daardoor fijner van structuur en zoeter van smaak. De bladeren van de rabarber zijn giftig, daar blijf je best af. 

DE KUNST VAN HET TELEN

Rabarber is relatief makkelijk te telen, maar je moet wel weten wat je doet. Rabarber heeft veel voeding en stikstof nodig. Zo plant je rabarber om te beginnen in een kuil die je opvult met vruchtbare potgrond. Daarna bemest je zowel na de oogst als voor en na de winter door een hoopje compost of mest rond het hart van de plant te leggen, nooit op het hart zelf. Tijdens een droge zomer heeft rabarber regelmatig water nodig, maar tijdens de winter mag hij geen natte voeten krijgen. Mits een beetje verzorging kan een rabarberplant zo’n twintig jaar worden. Oogsten kan pas vanaf het tweede jaar door de dikste bladeren bij de steel een kwartslag om te draaien en uit te trekken. Gebruik geen mes, want dan gaan de stengels rotten. 

GEZOND GEVAL

Rabarber is gezond en past dus perfect in een lente-dieet. De plant wekt de eetlust op, versterkt de maag, drijft gal af en werkt goed bij verstopping of bloedarmoede. Rabarberstengels kunnen zo de keuken in. Jonge stengels hoef je niet te schillen, enkel de buitenste draden er afhalen, in stukken snijden en tien minuten koken. Als de stengels in vezels uit elkaar vallen, is de rabarber gaar. Kook de voet mee, dat neutraliseert het zuur een beetje en maakt de rabarber beter verteerbaar. De moes is lekker bij desserts, platte kaas en gebak, maar kan ook prima gecombineerd worden met vis, varkensvlees en gevogelte. 

 www.plukplek.be

 

RABARBER-AARDBEIEN MOES

  • rabarber
  • suiker
  • aardbeien
  • bladeren Roomse kervel of 1 à 2 anijssterren
  • vanille of lievevrouwebedstro
  • citroen

BEREIDING

Laat rabarber en suiker lichtjes stoven. Giet de rabarber in een schotel en voeg er de rest van de ingrediënten aan toe: aardbeien (in stukjes gesneden), de fijngehakte Roomse kervel en lievevrouwebedstro, de vanille en een scheutje citroensap.