01 apr '18

50° 75’ N
4° 32’ E

4169
door Nathalie Dirix
Het hoogste punt van Alsemberg ligt in de Sanatoriumstraat. Voor Silvie Erzeel is het een plek waarmee ze iets heeft. En niet alleen omdat je er een prachtig panoramisch zicht op Brussel hebt.

Silvie Erzeel bracht haar kindertijd door in Dilbeek, maar sinds ze zo’n zes jaar geleden naar Beersel verhuisde, ontdekte ze in haar nieuwe thuisgemeente een locatie die veel voor haar betekent. ‘Wat me vooral aantrekt in deze plek is dat er allerlei moois in één punt samenkomt. Zo kan je hier genieten van een prachtig uitzicht op uitgestrekte, groene vlakten terwijl je in de verte Brussel ziet. En dan heb je dat beeld van Bert De Keyser: een hond in roestvrij staal. Naargelang de lichtinval verandert het kunstwerk van kleur. Dat maakt dat het werk er altijd een ietsje anders uitziet en je blijft verrassen.’ 

EXTRA RONDJE

‘Als ik er met mijn twee dochtertjes voorbijrijd, gaat het er in de auto dikwijls uitgelaten aan toe. Om de een of andere reden zorgt die hond voor heel wat opwinding en vinden we het fijn om een extra rondje te rijden op het rondpunt waar dat beeld staat.’ Een plek waar natuur en cultuur in elkaar vervlochten zijn, heeft niet toevallig een grote aantrekkingskracht op haar. Zoals ze zelf aangeeft, kan ze niet zonder de stad maar nog minder zonder de Rand. ‘Ik hou van de buzz van de stad. Ik trek er graag naartoe om er met vrienden lekker te eten of naar interessante expo’s te gaan. De impulsen die ik in Brussel krijg, geven me energie. Toch ben ik altijd tevreden wanneer ik na een uitstap in de stad naar de rust van de Rand kan terugkeren.’

KUNST DICHTER BIJ DE MENSEN BRENGEN 

Een jaar geleden startte Erzeel, samen met haar vader, de kunstgalerie Nationale 8 Gallery in Dilbeek. Hoewel het geen evidentie is om zo’n initiatief buiten de stad te starten, zette ze de stap. ‘In de stad op ontdekking gaan naar kunstenaars en die vervolgens in onze randgemeente tentoonstellen, vind ik heel fijn om te doen. Zo willen we kunst dichter bij de mensen brengen. Vandaag is kunst vaak elitair, terwijl het dat helemaal niet hoeft te zijn.’ Ze is ervan overtuigd dat kunst mensen met elkaar kan verbinden. Onlangs nog viel het haar op hoe zeer uiteenlopende types van mensen van hetzelfde kunstwerk kunnen houden.

GERAAKT WORDEN

‘De taal van kunst is universeel. Een werk raakt je of raakt je niet.’ Of het werk van de hond op haar favoriete plek haar raakt? ‘Ik vind het vooral een fascinerend gegeven dat dit kunstwerk door het weerspiegelingseffect met zijn omgeving in interactie treedt. Daardoor wordt het nog sterker.’ Wat opzoekingswerk leert ons dat de maker van het beeld geïnspireerd werd door een waargebeurd verhaal van een schaapherder die in de jaren 1920 werd vermoord en door een hond teruggevonden. Vandaar dat je onder het beeld van de hond ook de afbeelding van een herder ziet. Op het hoogste punt van Alsemberg kan je dus niet alleen getuige zijn van de symbiose tussen de Rand en de stad, maar ook van de transformatie van een gruwelijk verhaal in een fascinerend kunstwerk.