01 mrt '18

Van elkaar leren

7732
door Nathalie Dirix
In 2009 interviewde Sun Ying Philippe Van Cauwenberge voor een lokale zender in China. Het klikte tussen de twee vrijgezellen. En dat doet het nog steeds in Grimbergen, negen jaar later en getrouwd.

We leerden elkaar kennen tijdens een werklunch ter gelegenheid van het Chinese Nieuwjaar. Philippe en ik zaten aan dezelfde tafel. We hadden een leuke babbel ... tot hij onwel werd. Raar, maar vanaf dat moment voelde ik dat hij de man was voor wie ik wilde zorgen. Daarna zijn we snel gaan samenwonen. Eerst een aantal jaren in China tot Philippe zijn buitenlandse opdracht in Qingdao stopte en we naar België kwamen.

HET GOEDE LEVEN

Ying houdt van het goede leven in België. Niet alleen omdat de luchtkwaliteit hier merkelijk beter is dan in China, ook omdat de mensen vriendelijk zijn. ‘De mensen praten hier makkelijker met elkaar dan in China. In mijn land zijn de meeste mensen eerder gesloten. Of dit te maken heeft met ons politiek systeem waarbij er slechts één partij is, weet ik niet. Ik stel het vast.’ Echtgenoot Philippe voegt eraan toe dat het leven van de Chinezen op meerdere vlakken door de Chinese overheid wordt gecontroleerd. Sociale media zoals Facebook en WhatsApp kennen ze niet, tenzij in de Chinese versie, die door de overheid in de gaten wordt gehouden.

MISTVERSTAND

Hoewel Ying via haar baan in China veel internationale contacten had, was het leven in België op sommige vlakken – zoals het culinaire – toch een aanpassing. ‘Bepaalde voedingsproducten waren totaal nieuw voor mij. Kaas en filet americain kende ik niet.’ Philippe vertelt dat Ying heerlijke Chinese gerechten klaarmaakt. Zoals Hundun, een Chinese soep met gehaktballen van groenten ingepakt als een soort ravioli. Ying trekt regelmatig naar Brussel om er allerlei Chinese ingrediënten te kopen.

Ying volgt al meerdere jaren Nederlandse les. ‘Het is belangrijk om Nederlands te leren en te spreken. Mensen benaderen me helemaal anders wanneer ze merken dat ik Nederlands spreek. De contacten in de tennisclub verlopen vlotter en spontaner sinds ik de mensen in het Nederlands kan aanspreken.’ Krijgt ze soms met misvattingen over China te maken? ‘Ja. Een groot misverstand is dat alle Chinezen arm zouden zijn. Niets is minder waar. Je treft er een steeds groter aantal rijke mensen aan. De contrasten tussen arm en rijk zijn er groter dan in België, maar de beelden van arme Chinezen op het platteland zijn te eenzijdig.’

SAMENWERKEN

Ying vertelt dat de levensstandaard in China de laatste jaren ontzettend is verbeterd. Er is een middenklasse ontstaan die het veel beter heeft dan vroeger. ‘China is veel assertiever en zelfverzekerder geworden. Het is niet meer het land dat alleen maar andere landen kan kopiëren. Ik hoop dat de samenwerking tussen China en België zal toenemen. Ik ben ervan overtuigd dat we elkaar heel wat te bieden hebben. Concreet heb ik het dan bijvoorbeeld over de budgetvriendelijke, elektrische auto’s die China kan produceren. Of over de manier waarop China in deze moderne, hoogtechnologische tijden erin slaagt zijn tradities in ere te houden. Soms denk ik dat België op dat vlak iets kan leren. China kan ook heel wat van België opsteken. Ik denk dan vooral aan de professionele attitude die je hier in het zakenleven aantreft. Over het algemeen gaat het er hier georganiseerder aan toe dan in China. Het zijn net die verschillen die ons kunnen verrijken.’

 

MOOISTE PLEK IN CHINA
Qingdao

LEKKERNIJ UIT CHINA
Xi hong shi chao ji dan (roerei met tomaat)

MOOISTE HERINNERING
Olympische Spelen in 2008