02 feb '17

Renault Vilvoorde: twintig jaar dicht

3287
door Joris Herpol
Twintig jaar geleden werd de Renaultfabriek in Vilvoorde gesloten. Een drama voor de 3.100 werknemers en intussen een symbool van in de sociale strijd. Om de sluiting te herinneren, organiseerden Vilvoorde en de socialistische vakbond een herdenking met een tentoonstelling in de voormalige fabriek.

Eind februari herdachten tweehonderd werknemers de gebeurtenissen in een optocht naar De Vuist, het kunstwerk dat beeldhouwer Rik Poot maakte naar aanleiding van de protestacties tegen de sluiting.

Op 27 februari 1997 kondigde de Franse directie zonder boe of bah de sluiting aan. De regels van collectief ontslag werden niet gerespecteerd. Dat leidde tot een harde sociale strijd. De fabriek in Vilvoorde werd maandenlang bezet en op 11 maart 1997 werd er in Parijs een grote mars gehouden met tienduizenden Renaultwerknemers uit alle hoeken van Europa.

Begin september 1997 rolde in Vilvoorde de laatste Renault van de band. Daarmee viel het doek over 70 jaar autoassemblage in Vilvoorde. Een jaar later keurde het parlement de wet Renault goed. De wet bepaalt dat een collectief ontslag eerst op de ondernemingsraad moet worden aangekondigd en besproken.