24 feb '17

Verzet voor een ideaal

4239
door Michaël Bellon
Ooit van de Groupe Diane gehoord? Theatergezelschap Het Nieuwstedelijk frist het Belgische collectieve geheugen op met een politiek docudrama.

Even terug in de tijd. De tijd waarin terroristische aanslagen in België en de rest van Europa nog uit een andere hoek kwamen. Nadat in 1972 de bloedige gijzeling van Israëlische atleten op de Olympische Spelen in München had plaatsgehad, besloot de Belgische overheid op 6 januari 1973 preventief tot de oprichting van een speciale eenheid van de Belgische rijkswacht, die zou kunnen interveniëren bij gelijkaardige incidenten van terroristische aard. De eenheid werd bekend onder de naam Brigade Diane of Groupe Diane – een verwijzing naar de godin van de jacht – al werd ze twee jaar later al officieel omgedoopt tot Speciaal Interventie Eskadron (SIE).

ELVIS

Het duurde gelukkig nog een tijdje vooraleer de Brigade Diane moest tussenkomen. Dat was het geval op vrijdagochtend 14 november 1980, toen de jonge werkloze Michel Strée, samen met twee minderjarigen, een bus met schoolkinderen kaapte in Vielsalm en de chauffeur met een wapen dwong om naar het omroepgebouw van de RTBF in Brussel te rijden.

Een voorstelling over de hedendaagse roep naar verandering. Over moderne Robin Hoods en sociale actie. Over idealen en desillusies, over activisme, verzet en geweld.

Strée was echter geen alledaagse terrorist. Hij had idealistische motieven en wilde alleen zendtijd op televisie bekomen om een aantal sociale wantoestanden aan te klagen. Op de parking aan de Reyerslaan werd even geschoten, maar uiteindelijk konden de gijzelnemers makkelijk overmeesterd worden en kwamen de schoolkinderen met de schrik vrij.

Omwille van zijn jeugdige leeftijd, zijn idealistische instelling en het berouw dat hij toonde, werd Strée na zijn proces vrijgelaten en kon hij terug aan de slag in de plaatselijke Elvis Presley-fanclub in Bastenaken, waar hij voorzitter van was. Hij beterde zijn leven en is momenteel bezieler van een vogelopvangcentrum in Aywaille. 

ROBIN HOOD

Dertig jaar later maakt Het Nieuwstedelijk – het theatergezelschap dat tot stand kwam na de fusie van de Queeste en Braakland / ZheBilding – van dit gegeven een docudrama voor de planken. Na eerdere samenwerkingen in de stukken Angst en Hoop, twee politieke teksten over de staat van de wereld sinds de bankencrisis, werken regisseur Christophe Aussems en schrijver Stijn Devillé er opnieuw voor samen. In hun versie leven de drie resterende leden van de extreemlinkse terreurgroep nog steeds ondergedoken en kunnen ze geen kant meer op. Een geëngageerde prof zoekt contact met hen en betrekt een jonge activist bij zijn plan.

Aussems en Devillé zien Groupe Diane als een voorstelling over de hedendaagse roep naar verandering. Over moderne Robin Hoods en sociale actie. Over idealen en desillusies, over activisme, verzet en geweld. Ze verzamelden hiervoor een mooie cast met Sara Vertongen, Jonas Van Thielen, Michaël Pas, Pieter-Jan De Wyngaert, Suzanne Grotenhuis en  Matthias Van Den Brul. Bert Hornikx en Gerrit Valckenaers zorgen voor de muziek.

 

VR • 24 FEB • 20.30
Groupe Diane
Het Nieuwstedelijk
Grimbergen, CC Strombeek, 02 263 03 43