01 feb '17

Aardpeer

3451
door Tine Maenhout
Bij Groe(n)ten uit Zellik wordt er door de buurtbewoners gezamenlijk getuinierd en gekookt. De gezellige tuin langsheen de Maalbeek garandeert voor de inwoners van Zellik een stukje groen om in te werken en biedt anderstalige nieuwkomers de kans om te integreren.

Er wordt gekweekt, geoogst en ook wel eens geëxperimenteerd met variëteiten aan koriander voor in de tajine. Zelfs in de koudste maanden oogst Reej Mas, de coördinator van groe(n)ten uit Zellik samen met zijn ploeg, spruiten, schorseneren, Chinese kool en pastinaak. Maar echt lekker en bijzonder vindt hij de aardpeer. 

‘De aardpeer is een knolgewas met een zachte, zoete smaak. In Frankrijk noemt men de knokelige dingetjes topinambour, in Engeland tracht men ze wat grandeur te verlenen met de naam Jerusalem artichoc, omwille van het rokerige en wat artisjokachtige aroma dat tijdens het bereiden ontstaat. De aardpeer is verrassend genoeg familie van de zonnebloemen en werd lange tijd op onze tafels wat verdrongen door de aardappel, maar intussen is hij weer helemaal terug’, vertelt Mas.

GEVARIEERDE KNOL

De aardpeer smaakt volgens Mas naar noten, maar internationale chefs laten ook omschrijvingen als ‘lookachtig’ of ‘champignonachtig’ vallen. ‘Iedereen is het er over eens dat de aardpeer erg leuk is om mee aan de slag te gaan. Hij is lekker en je kan er in de keuken alle kanten mee op’, vertelt Mas. Zo kan je volgens hem de knol rauw eten of warm bereiden. De lichtzoete, volle en aardse smaak past zowel in stoofpotten en bij wild als bij schaal- en schelpdieren.

‘De smaak van aardpeer wordt net als bij spruitjes beter nadat het gevroren heeft.'

‘Weet je wat ook leuk is? Snijd na de oogst een aardpeer in schijfjes en spies hem afgewisseld met blokjes kaas op een stokje. Gezellig aperitieven in de tuin met een knol recht uit de grond.’

De aardpeer is een must voor de gezondheid. De knollen zijn bijzonder voedzaam, licht verteerbaar en ze hebben een helende werking bij reuma, jicht en verstopping. Bij contact met de lucht maakt de knol de iets zoet smakende stof inuline aan, waardoor de groente in het bijzonder interessant is voor Suikerpatiënten.

Aardperen worden aan de rand van de moestuin geplant en zijn bijzonder makkelijk te kweken. Het is prima om hen bij vriestemperaturen te laten staan. ‘De smaak van aardpeer wordt net als bij spruitjes beter nadat het gevroren heeft’, zegt Mas. Eigenlijk is de aardpeer dus lekker, makkelijk en voedzaam. Redenen genoeg om met aardperen aan de slag te gaan.