02 feb '15

Bouwwerk

5255
door Tine De Wilde
Van ijskelder, hedendaags weekendhuis tot vliegtuigloods, groengevelwoning of trouwkapel. Mijn missie: iedere maand uit de niet te ontlopen veelheid van bouwsels allerlei, het verhaal brengen van een opmerkelijk bouwwerk in de Vlaamse Rand.

Van ijskelder, hedendaags weekendhuis tot vliegtuigloods, groengevelwoning of trouwkapel. Mijn missie: iedere maand uit de niet te ontlopen veelheid van bouwsels allerlei, het verhaal brengen van een opmerkelijk bouwwerk in de Vlaamse Rand. Groot, klein, oud, nieuw, publiek, privé,... geen vooropgestelde criteria. Of toch wel: verhaal, schoonheid, doordachte eenvoud, visie, eigenzinnigheid. Architectuur kan wel degelijk roeren en beroeren.

Soms loop ik ze, als verwonderde passant, tegen het lijf, soms gaat er heel wat speurwerk aan vooraf. Natuurlijk zet ik graag slimme, hedendaagse realisaties in de kijker. De afgelopen decennia stak in België een nieuwe generatie architecten de kop op die verder denkt dan form and function, die sociale en stedelijke weefsels onderzoekt en tevens focust op duurzaamheid in al zijn facetten. De vernieuwing van de kanaalzone in Vilvoorde is hiervan een mooi voorbeeld. De kangoeroewoningen in Asse en Relegem tonen dat er, naast serviceflats en zorgcentra, andere oplossingen zijn voor senioren. Passiefwoningen en het gebruik van ecologische materialen zijn essentieel om de leefbaarheid in de toekomst te garanderen.

Daarnaast brengt mijn liefde voor de architectuur van de Moderne Beweging mij telkens opnieuw naar realisaties van licht en ruimte, waarbij veelal beton en grote glaspartijen elkaar afwisselen. De Rand en Brussel hebben hiervan een schat aan woningen en publieke gebouwen. De architecten Maxime Brunfaut en Willy Van Der Meeren realiseerden hier heel wat vernieuwende projecten. Sommige werden gelukkig in hun oorspronkelijke staat gerestaureerd, andere werden op de valreep gered of wachten ongeduldig op een redder.

Ik viel ook op oudere bouwwerken en relicten, stille getuigen van vroegere gebruiken, waarvan wij de oorsprong of werking niet meer kennen, zoals een ijskelder, een moordkruis, een vuurmolen. En niet te vergeten zijn er verhalen, zoals dat van de eerste woning van Herman Teirlinck in Linkebeek, een liefdesnest, of het eigenzinnige verhaal van de burgerwoning van mevrouw Delacroix in Tervuren. Zo is en blijft het fascinerend de eigenheid en gelaagdheid van een gebouw te ontrafelen. Ik vervolg mijn tocht.

Ken je zelf een bouwwerk in de Rand dat inspireert door zijn geschiedenis, functie, constructie, fijnzinnigheid? Stuur dan een mailtje naar tine@dewildesite.be en misschien kan je op pg. 16 het verhaal ervan lezen in een volgende editie van RandKrant.