01 jun '15

Een schatkamer aan culturen

11480
door Nathalie Dirix
Drie jaar geleden kwamen Shari Cupido en haar man Byron Small vanuit Zuid-Afrika naar Tervuren. Was het liefde op het eerste zicht?

Ze wonen niet ver van het park en het bos, dat ze ondertussen op hun duimpje kennen. Elke dag trekken ze er met hun twee honden naartoe. Dat compenseert een beetje het gemis aan de uitgestrekte natuur van Zuid-Afrika.

ZWEMMEN MET PINGUÏNS

Cupido en Small houden van hun thuisland, vooral van de natuurlijke schoonheid en de diversiteit. De indrukwekkende wijngaarden langs de bergflanken, Kaapstad: het punt waar de Indische en Atlantische Oceaan elkaar kruisen, de prachtige bloementuinen, de zee waar je met pinguïns kan zwemmen,… Als je zoveel ongerepte schoonheid gewoon bent, hoe ervaar je dan een dichtbevolkt België? ‘We kwamen hier midden in de winter aan. Het grijze, koude weer was een grote aanpassing. Onze twee huskies zagen dat anders. Het Belgische klimaat beviel hen. Eindelijk sneeuw!

De koude temperatuur maakte dat we geneigd waren om binnen te blijven, maar het verlangen om deel uit te maken van deze samenleving bleek uiteindelijk groter. Het was een belangrijk keerpunt, waardoor we veel sociale contacten hebben opgebouwd. Sommige mensen zijn echte vrienden geworden, die we zullen missen wanneer we eind dit jaar naar Zuid-Afrika terugkeren’, zegt Cupido, wiens diplomatieke opdracht in België in december tot een einde komt.

HET PERFECTE LAND BESTAAT NIET

Nu ze hier meer dan drie jaar verblijven, zijn ze goed geplaatst om het leven in België met dat in Zuid-Afrika te vergelijken. ‘Het klinkt misschien raar, maar onze wegen liggen er beter bij. Ook het Zuid-Afrikaanse online banking systeem staat verder’, zegt Small. ‘Ik zie vooral heel wat positieve zaken in België. Het openbaar vervoer is beter georganiseerd. Een ander punt dat jullie goed onder controle hebben, is de veiligheid.'

'Wat België ook aantrekkelijk maakt, is de centrale ligging, een luxe voor mensen die van reizen houden. En laten we de clichés niet vergeten: jullie frietjes van de frituur en abdijbieren zijn absolute klasse! Wanneer je alle pro’s en con’s van beide landen op een rijtje zet, dan kom je tot de conclusie dat elk land zijn plus- en minpunten heeft. Het perfecte land bestaat niet, toch?’, zegt Cupido.

VERDRAAGZAAMHEID

Buitenlanders die zich in België vestigen, zeg-gen vaak dat het niet evident is om contacten te leggen. Klopt dat? ‘Wat mij in het begin opviel, was dat mijn spontane begroetingen onbeantwoord bleven. Kwam het door mijn Zuid-Afrikaans accent? Of was het een Belgische gedragscode die ik niet kende? Gelukkig merkte ik in mijn voetbalploeg dat hier de contacten tussen mensen ook warm en hartelijk kunnen verlopen’, zegt Small.

‘Die verschillen in omgangsvormen hebben mij doen inzien dat anders niet per se slechter is. Er bestaat niet zoiets als een juiste code. Mensen overal in de wereld hebben – vaak vanuit traditie – hun eigen manier van omgaan met de anderen. Belangrijk is dat je dat weet en er op een verdraagzame manier mee omgaat. Als je dat doet, dan kijk je met een andere bril en zie je een land dat het hart van Europa vormt, een schatkamer aan allerlei culturen heeft, waar je op goede radiostations kan afstemmen en waar je toprestaurants aantreft waar je met twee huskies welkom bent. En ja het weer, dat zit inderdaad niet altijd mee. Maar een grijze, koude dag kan ook een gelegenheid zijn om een nieuw recept van een lekkere soep uit te proberen.’

 

grootste gemis
De Zuid-Afrikaanse keuken

mooiste herinnering
Met de welpen spelen in The Lion Park

mooiste plek in Zuid-Afrika
God’s Window in Mpumalanga