01 dec '14

Wind op de Zotteberg

11870
door Michaël Bellon
‘Zolang als dat blijft marcheren (en ze wijst op haar hoofd), doe ik voort.’ 89 jaar is ze intussen. Lisa van café In de welkom in Dworp mag haar zaak voortaan het beste café van Beersel noemen, zo beslisten de lezers van Het Nieuwsblad. Haar succes? 'Ik doe altijd een klapke met de mensen'.

In de Welkom in Dworp is een café met verschillende (bij)namen: Bij den burgemeester, Bij bid voor ons, en tegenwoordig vooral Bij Leeza. Bij sommige van die bijnamen hoort natuurlijk een verhaal. Op een van de gevels van het hoekpand zie je in rode afgebladderde letters ‘In de welkom, Bij Mw Wouters-Wauters’ staan.

Mevrouw Wouters-Wauters, dat is nog altijd de huidige uitbaatster: Lisa of Leeza voor de lokale klanten. 88 jaar is ze ondertussen en je hoeft geen vleier te zijn om te zeggen dat haar dat absoluut niet is aan te zien. Lisa Wauters houdt café sinds 1959 terwijl haar man uit werken ging. Die man was niemand minder dan Michel Wouters, de laatste burgemeester van Dworp. Vandaar dus die eerste bijnaam ‘Bij den burgemeester’. Michel overleed helaas in 2001.

Klein maar perfect

De geschiedenis van In de welkom gaat terug tot 1906, toen de grootouders van Michel Wouters met het café begonnen. De raamkozijnen en de keurige gevel in gele baksteen zijn duidelijk van latere datum, het interieur dateert van 1938. Het kleine cafeetje werd toen ook een beetje uitgebreid, waardoor het nu zes kleine tafeltjes kan herbergen. De bruine lambriseringen, zitbankjes en toog vormen een perfect geheel.

De mountainbikers mogen hier zelfs elke zondagmorgen met hun moddervoeten binnenkomen, Lisa maakt haar café daarna meteen weer proper.

Van een tapkraan is geen sprake, dus komen alle drank, behalve de filterkoffie, uit flesjes, en dat tegen meer dan schappelijke prijzen. De geuze is nog altijd afkomstig van de geuzestekerij Hanssens, dat andere Dworpse instituut vlakbij. Ondertussen tikt de pendule naast het kruisbeeld en de oude spaarkas, en worden aan de kapstok de affiches gehangen van een nakende steakkermis of mountainbike-cross. De mountainbikers mogen hier zelfs elke zondagmorgen met hun moddervoeten binnenkomen, Lisa maakt haar café daarna meteen weer proper.

Bid voor ons

Naast de toog zit de openstaande deur naar het woongedeelte. Voor het toilet moet je op het koertje zijn. Achter de ramen en de vrouwentongen op de vensterbank staan enkele paarden in de wei, en ontwaar je ook een oud kapelletje voor Onze-Lieve-Vrouw van Vlaanderen. ‘Bid voor ons’ staat er nog bij geschreven, en dat brengt ons bij die andere bijnaam voor het café, die nog stamt uit de tijd van grootvader Wouters. Die werkte namelijk bij de suikerfabriek Graeffe in Brussel (die van de bruine kandijsuiker) en klopte lange dagen. Omdat hij zo regelmatig de mis miste ging hij ‘s zondags wel naar het lof. Maar ook daar dommelde hij geregeld in slaap, waardoor hij tijdens de lange litanieën die er werden afgestoken zijn ‘bid voor ons’ vaak een poos na de rest van de kerkgangers uitsprak.

Winderig

Het café op de hoek van Molenveld, Waterstraat en Hoogkouter ligt op een hoogte. Wandelaars kunnen er zo het veld in duiken, maar moeten erop rekenen dat er behoorlijk wat wind kan staan. Van een molen is geen sprake meer, hoewel er volgens de legende die Lisa ons vertelt ooit twee zouden hebben gestaan. Omdat er zoveel wind was, werd er op een gegeven moment naast de eerste molen nog een tweede gebouwd. Tot bleek dat er voor die tweede toch net niet genoeg wind stond en hij weer werd afgebroken.

Dat de hoogte ook wel eens Zotteberg werd genoemd, zou liggen aan een man die er nauwelijks op geraakte met zijn paard en kar toen de weg er nog onverhard bij lag. En zo heeft Lisa in haar pleisterplaats op de Zotteberg al zoveel verhalen aanhoord dat ze zich uiteindelijk maar een hoorapparaat heeft aangeschaft. Ze vermoedt dat het café na haar zal ophouden te bestaan, maar dat hoeft nog niet voor meteen te zijn. ‘Zolang als dat blijft marcheren (en ze wijst op haar hoofd), doe ik voort.’

In de Welkom
Molenveld 79 in Dworp, 02 380 11 17
elke dag open van 10 tot 18 uur (zondag gesloten tussen 13 en 15 uur)