01 sep '15

De korte keten

10902
door Gerard Hautekeur
Bio-boerderij Den Diepen Boomgaard in Grimbergen is met zijn vijftig werknemers een niet onbelangrijke speler in de sociale economie. Er staan tal van nieuwe projecten op stapel.

Samen met de renovatie van de historische hoeve en de nieuwbouw willen we nieuwe kansen scheppen voor de doelgroep die niet aan de bak komt op de gewone arbeidsmarkt’, zegt Sara Heyvaert, coördinator van Den Diepen Boomgaard. ‘In de sociale economie in de Rand is de werking van Den Diepen Boomgaard vrij uniek.'

'Op een terrein van 2,5 ha telen we biogroenten in open veld en in niet-verwarmde serres. Een ruim assortiment van groenten, fruit en andere bioproducten verkopen we in de eigen winkel. Daarnaast kunnen klanten een abonnement nemen op groentepakketten. Momenteel tellen we 300 abonnees. Vanaf vijf afnemers openen we een depot waar de pakketten kunnen worden opgehaald.’

VERNIEUWING

Den Diepen Boomgaard zoekt nieuwe locaties voor depots en experimenteert met nieuwe formules voor de verkoop van groenten en fruit. ‘Onlangs zijn we gestart met onze webshop. Met de online verkoop mikken we op een nieuw doelpubliek dat geïnteresseerd is in losse verkoop. Verder promoten we bedrijfsfruit waarbij bedrijven bij Den Diepen Boomgaard een fruitmand bestellen voor hun personeel. Een aantal bedrijven gaat een stap verder en stelt een koele ruimte ter beschikking voor de pakketten van hun personeelsleden. Caterpillar in Grimbergen en Exxonmobil in Diegem zijn al actieve partners. In de toekomst hopen we meer bedrijven voor dit systeem van de korte keten warm te maken.’

FUSIE

Het nieuwe maatwerkdecreet op de sociale economie stelt ook Den Diepen Boomgaard voor grote uitdagingen. ‘Om aan de normen van het nieuwe decreet te beantwoorden, bereiden we een fusie voor met de Beschutte Werkplaats TWI uit Sint-Lambrechts-Woluwe. Als erkend maatwerkbedrijf kunnen we maximaal genieten van de voorziene overheidssteun om onze sociale werkplaats verder uit te bouwen.’

'We willen van de winkel een echte ontmoetings- en belevingsruimte maken waar we een koffie, thee of soep met een snack uit de eigen keuken serveren.'

‘De voorbereiding van de fusie heeft positieve effecten op de uitbreiding van onze activiteiten’, zegt Heyvaert. Zo doen we nu ook groenonderhoud in onderaanneming van TWI. Twee dagen per week onderhouden we de terreinen van verschillende waterzuiveringsstations van Aquafin en doen we groenonderhoud voor de sociale huisvestingsmaatschappij Inter-Vilvoordse; een belangrijke aanvulling op ons veldwerk in de bioboerderij. In een groenploeg moet je leren zelfstandig werken, verantwoordelijkheid nemen en doorwerken. Voor de doorstroming naar de reguliere arbeidsmarkt zijn dit extra troeven.

NIEUWBOUW

Vanaf september start Den Diepen Boomgaard opnieuw met kookactiviteiten. ‘In afwachting van onze nieuwbouw kunnen we de keuken van Sint-Alexius gebruiken. We verwerken groenten die we niet kunnen verkopen tot eigen producten, zoals soep, pesto, (tomaten)saus. Hierbij laten we ons adviseren door Hogeschool VIVES uit Roeselare, onder meer op het vlak van recepten en bewaartechnieken. Voor de werknemers is de keuken een interessante leerschool. Ze leren omgaan met normen en regels en ze moeten hygiënisch werken.’

Den Diepen Boomgaard wil een professionele keuken onderbrengen in de nieuwbouw. ‘Zodra die is gerealiseerd, willen we ook de winkelactiviteiten verruimen en van de winkel een echte ontmoetings- en belevingsruimte maken waar we een koffie, thee of soep met een snack uit de eigen keuken serveren. De nieuwbouw kan voor een nieuwe dynamiek zorgen. Dit jaar wordt de bouwvergunning ingediend in de hoop volgend jaar te kunnen starten met de bouw.’

REAGEREN

Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels.