29 mrt '16

Groen wordt grijs

5652
door Karla uit Wezembeek-Oppem
‘Wonen in het groen’. De reclameborden staan er al. Begin juni zal de vroegere kloostertuin van Les Religieuses Servites de Marie veranderen in een bouwwerf. Eigenlijk had er ‘Wonen waar het voorheen groen was’ op de borden moeten staan, maar dat verkoopt vast minder goed.

‘Wonen in het groen’. De reclameborden staan er al. Begin juni zal de vroegere kloostertuin van Les Religieuses Servites de Marie veranderen in een bouwwerf. Eigenlijk had er ‘Wonen waar het voorheen groen was’ op de borden moeten staan, maar dat verkoopt vast minder goed.

Wezembeek-Oppem kleurt in een ijltempo grijs. Het lijkt er op dat we echt de laatste boom zullen vellen, voor we beseffen wat we kwijt zijn.

Het is nog even wachten op wat er binnenkort met de tuin van de passionisten, langs de Mechelsesteenweg, zal gebeuren. De tuin is ommuurd en niet toegankelijk voor het publiek, maar via satellietbeelden kunnen we over de muur heen kijken. Achter de muur verschuilen zich een klein bos en de vroegere moestuin van de paters. Voor dit groen is het nog niet te laat. We mogen nog even dromen.

We kunnen van de plek een park maken. Of een volkstuin? Of een plek waar minnaars elkaar kunnen ontmoeten, enkel toegankelijk bij volle maan? Of… we zouden de huidige toegang ook dicht kunnen metselen. Er een hofje van Eden van maken, een klein paradijs dat we een paar generaties lang onberoerd laten, zodat onze achterkleinkinderen nog wat natuur rest. Zodat ze weten dat de natuurlijke habitat voor insecten ‘bomen’ zijn en niet zo’n vierkante, houten paal met een paar gaatjes erin: een insectenhotelletje dat ons laat geloven dat we het goed menen met de natuur.

Zeggen dat er geen keuze is, is gebrek aan moed. Het gemeentebestuur moet de juiste prioriteiten stellen. En dan denk ik niet meteen aan zoiets als het voorstel dat op de agenda van de gemeenteraad van 1 februari stond: ‘leasing van een poolwagen’. De wagen zou door de schepenen en gemeentesecretaris niet alleen gebruikt worden in het kader van hun functie, maar ook voor privédoeleinden. Ja, je leest het goed. Het ging om een grote wagen van een premiummerk, voorzien van alle opties en natuurlijk een Europese tankkaart. Erg handig ook om mee op vakantie te gaan.

Het snode plannetje gaat alsnog niet door, want het advies van de raadscommissie van financiën, personeel en informatica ontbrak. Waarom wordt ook niet het advies van de commissie van leefmilieu gevraagd?

Onze gemeente ondertekende toch het burgemeestersconvenant, het engagement om concrete maatregelen te nemen om de CO2-uitstoot in de gemeente tegen 2020 met minstens 20% terug te dringen. Een concrete maatregel is bijvoorbeeld een hybride dienstwagen, die buiten de kantooruren gedeeld wordt met inwoners van de gemeente. Of droom ik opnieuw?