01 dec '16

Wortelpeterselie

4871
door Tine Maenhout
In bioboerderij Den diepen Boomgaard in Grimbergen valt er altijd iets te oogsten. Zelfs in putje winter kan je in de lange witte kweektunnels paksoi, landkers, boerenkool en pastinaak vinden. Eén tunnel herbergt iets bijzonder: wortelpeterselie.

Deze kleine plant is een lekkere variëteit van de peterselie en wordt hoofdzakelijk gekweekt omwille van zijn witte, gladde penwortel. De wortel lijkt een beetje op pastinaak, maar de smaak is zeer verschillend. Vroeger waren ze beide ‘vergeten groenten’, maar dat geldt intussen niet langer voor de pastinaak die je overal kan vinden. Wortelpeterselie ligt echter zelden in de winkel, de snelste manier om hem te verkrijgen is via speciaalzaken of zelf kweken. ‘Maar bezint eer ge begint’, zegt Santana van Den Diepen Boomgaard, ‘want laat ons een kat een kat noemen, een wortelpeterselie heeft vrouwelijke kantjes: hij is zacht en subtiel, maar hij groeit enkel als er veel liefde en zorg aan te pas komt. Wortelpeterselie doet het prima in zandgrond en volgt zijn eigen natuurlijke groeiproces, je mag hem niet bemesten. Je moet geregeld onkruid wieden, de juiste hoeveelheden water geven. Weinig in het begin, meer nadat de plant tot wasdom komt. En je moet vaak con- troleren of het groeiproces naar wens verloopt. Bovendien is de groente een tikkeltje wispelturig, want hij gedijt niet naast sla, wel naast tomaat, asperges en tuinbonen.’

FEEST VOOR  SMAAKPAPILLEN

Wanneer je de wortel oogst, heb je een gezond product in handen, rijk aan caroteen, vitamine B2 en vitamine C. Door de oude Grieken werd wortelpeterselie gebruikt om leverproblemen mee te tackelen, handig dus tijdens de eindejaarsperiode. De groente is bovendien een feest voor de smaakpapillen, want de uitgebalanceerde, krui- dige smaak doet denken aan een subtiele mix van peterselie, knolselder en groene selder. Met wortelpeterselie kan je in deze feestelijke periode van het jaar dan ook prima aan de slag. Je kan de blaadjes plukken en gebruiken als peterselie, de wortel kan rauw geraspt in een feestelijk slaatje, of je verwerkt hem in puree, soep, een stoofpot of een zalfje waarmee je een bord wild dresseert. ‘Altijd eerst stoven’, benadrukt Santana, ‘anders verliest de groente zijn smaak. Weet je wat ook lekker is? Pesto van wortelpeterselie, dat is de wortel gemixt met parmezaan, look, olijfolie en pijnboompitten.’ Ze lacht hartelijk, een wortelpeterselie in pestovorm op de feesttafel vindt ook zij een pittig idee.

 

Recept van Den Diepen Boomgaard
KERSTSOEP VAN  WORTELPETERSELIE

  • 250 g wortelpeterselie,
  • 3 preien,
  • 150 g aardappel,
  • 3 dl volle melk,
  • kippen- of groentebouillon,
  • 2 el olie,
  • snuifje tijm,
  • 1 laurierblad,
  • nootmuskaat,
  • peper.

Maak de groenten schoon. Snijd de prei in ringen. Gebruik enkel het witte en lichtgroene gedeelte. Schil de wortelpeterselie en de aardappel en snijd beide in grove stukken. Verwarm de olie en fruit de prei zachtjes. Voeg de overige groenten, tijm, laurier en ½ liter water toe en laat goed gaar koken. Verwijder de laurier en pureer de soep. Voeg bouillon en melk toe en zo nodig meer heet water. Breng op smaak met nootmuskaat en peper. Warm goed door.