01 mrt '17

Paardenbloem

3630
door Tine Maenhout
Niet voor niets valt de vastenperiode doorgaans in maart. Van oudsher zijn de voorraden dan op en is de tuin nog leeg. Opruimen, zaaien en planten kan je, maar daar kook je niet veel mee. Het ideale moment om gebruik te maken van wat de natuur volautomatisch voor ons kweekt.

Mits goed geïnformeerd kan iedereen wildplukken,’ zegt herboriste Lieve Galle. ‘In het gras, tussen de kasseien, in bos en berm wemelt het van de eetbare bloemen, planten en kruiden waar we ons mee kunnen behelpen als de moestuin nog niet in bloei staat. En het is leuk op stap te gaan en te leren hoe we van de natuur kunnen leven. Wildplukken verbindt ons met het landschap. Uit de natuur kunnen we planten en kruiden halen die geschikt zijn als voeding maar ook een medicinale werking hebben.’

Galle legt uit hoe je met schijnbaar alledaagse planten en kruiden uit bos en berm (brandnetel, paardenbloem of vlier) al veel kunt aanvangen. Die planten bevatten verschillende inhoudsstoffen en smaken, al naargelang je wortel, blad of bloem in een gerecht gebruikt.

Natuurlijk kan je niet zomaar in het wilde weg aan de slag. ‘Je moet veilig beginnen,’ stelt Galle. ‘Ga bijvoorbeeld eerst voor een bloem die iedereen kent, maar weinigen in een sla verwerken: de paardenbloem.’ Perfect om bij het krieken van de lente tijdens een stevige wandeling te plukken en in een frisse salade te bereiden. Bovendien zijn paardenbloemen ook heel goed voor de spijsvertering en werken ze vochtafdrijvend en ontgiftend.

ZELFGEPLUKTE LENTE

De paardenbloem is makkelijk te vinden. Hij groeit op graslanden, naast wegen, in zeeduinen, akkers, boomgaarden, tussen de straatstenen, op waterkanten en op braakliggeld terrein. Het vroege voorjaar is de beste tijd om paardenbloemblad te eten. Voor de bloem zich ontwikkelt, heeft de plant de beste smaak en de hoogste voedingswaarde. Vooral net ontkiemde blaadjes zijn niet te versmaden! Ook de bloemen zelf zijn te eten. Je gebruikt best het middelste van de bloem om je sla mee te garneren.

Op haar site www.kruidencursus.com verklapt Galle nog meer bijzondere toepassingen. Zoals paardenbloemkappertjes: je plukt de knoppen van de paardenbloemen voordat ze open gaan, steekt ze in een glazen pot, vult die met azijn en kruidenzout en laat alles een 8-tal weken rusten. De paardenbloemkappertjes kan je daarna gebruiken om op salades en pizza’s te strooien of in dipsausen en smeerpasta’s. Zelf geplukte lente in je bord, in je buik en in je hoofd.


paardenbloemsalade (1 persoon)

  • een handvol groene bladeren van paardenbloemen
  • 1 sjalotje
  • 2 selderstengels
  • een halve rode paprika
  • zeste van citroen
  • 3 artisjokkenharten
  • azijn
  • Tamari
Snij alle ingrediënten in fijne stukjes en meng ze door elkaar. Besprenkel met olijfolie, azijn (naar keuze) en Tamari.