01 okt '17

Humulus lupulus

5813
door Tine Maenhout
In de prachtige westrand van Brussel wordt bij het sluimeren van de herfst volop geoogst. Geen graan, tarwe of maïs, maar iets waarop ze in het Pajottenland bijzonder fier zijn: hop.

De hop (humulus lupulus) is een plant uit de hennepfamilie en wordt voornamelijk gebruikt als bestanddeel voor bier. Het Pajottenland staat bekend om zijn productie van de typische lambiek en daarvan afgeleide geuze en fruitbieren volgens authentieke procédés. Omdat de sterke, bittere geur en smaak van hop niet gewenst is in lambiek, wordt sinds de Middeleeuwen uitsluitend gebruik gemaakt van overjaarse, twee tot drie jaar oude hop. 

Wie van bier en tuinieren houdt, is een uitstekende kandidaat om eigen hop te telen. Het kweekproces vraagt wat inspanning, maar hop is een winterharde overblijvende plant. Eenmaal aangeslagen kun je er jaren van oogsten. Hop zaai je van februari tot juni in een zaaibakje. Dan is het vooral geduld oefenen tot de zaadjes uitkomen om de hop op een zonnige plaats te planten. Zorg dat de plant kan klimmen en geef hem voldoende ruimte.

De karakteristieke hopbellen die in augustus /september aan de vrouwelijke plant groeien, zijn het meest bruikbare deel van de plant. Want op de bellen zitten klieren die een olieachtige, bittere stof produceren. Ze worden geoogst en gedroogd in september en oktober. De scheuten van de plant oogst je daarentegen al in het voorjaar. Iets om naar uit te kijken, want hopscheuten zijn een delicatesse. Stoof ze zacht met olie, look en ui; verwerk ze daarna in een omelet met wat zout en peper. Op die manier komt hun smaak mooi tot zijn recht. In salades doen hopscheuten het ook altijd goed. 

Met de hopbellen kan je in de herfst verschillende culinaire kanten op. Stuifmeel win je door de bollen uit te kloppen. Het geeft een kruidig aroma en een wat bittere smaak aan gerechten en versterkt de werking van andere kruiden. De hele bellen kan je drogen en vermalen. Thee van hop helpt dan weer bij slaapstoornissen en spanning.

De bekendste toepassing van de hopbellen is uiteraard bier. Voor bierbereiding heb je minstens vier grondstoffen nodig: water, mout, hop en gist. Wie wil experimenteren, schaft zich best in een gespecialiseerde winkel of via internet een startpakket bierbrouwen aan om, stap voor stap, de oeroude kunst met zelfgekweekte hop uit de tuin aan te leren.


rustgevende thee van hop

• 1300 ml water op een temperatuur tussen de 92 en 96 °C
• 55 g rietsuiker
• 45 ml limoensap
• 4,5 g gedroogde hopbellen
• 2,2 g gedroogde (wilde) kamille
• schijfje citrus

Meng de suiker met het limoensap in een grote theekan en giet er het hete water over. Laat hierin de hopbellen in een theefilter infuseren gedurende twee minuten. Haal de hop uit de thee en laat vervolgens de kamillebloemen in een theefilter of -zakje één minuut trekken. Laat de thee afkoelen. Serveer in een glas met ijs en werk af met een schijfje limoen, citroen of sinaasappel.