01 mei '17

‘Oude wijvenkool’

4487
door Tine Maenhout
23 jaar geleden plantte Freddy Sparenberg de eerste vierkante meters van Ecoflora vol met wilde bloemen- en groentensoorten. Sindsdien vindt iedereen, die het ecologisch tuinieren hoog in het vaandel draagt, zijn weg naar deze ecologische kwekerij en tuinwinkel in Halle.

Iedereen die bij ons langs komt, krijgt advies over ecologisch tuinieren’, zegt Sparenberg. ‘Zo geven we graag een doosje lieveheersbeestjes mee om bladluizen te bestrijden. Het ecologisch bewustzijn voeden, is belangrijk. Er worden nog te veel coniferen aangeplant, steriele tuinen aangelegd, gif gespoten en foute plantenkeuzes gemaakt.

Vooral jonge mensen vragen tegenwoordig om advies. Ze kiezen voor bewust kweken en gezond eten en ze appreciëren de charme van een wilde bloemenweide. Vooral doorlevende groenten zijn nu in trek, zoals doorlevende prei en ajuin. Maar één bijzondere doorlevende soort is nog niet zo bekend: eeuwig moes (Brassica Oleracea Ramosa), ook wel duizendkoppige kool genoemd.’

HEEL JAAR DOOR

‘Eeuwig moes is een gezond en zeer handig gewas’, zegt Sparenberg. ‘De donkergroene bladeren met lichtgroene randjes van de oeroude koolsoort vormen in tegenstelling tot andere koolgewassen geen kool, maar een krop van losse bladeren waarbij de scheuten van de plant als stekken worden gebruikt en zodoende ‘eeuwig’ vermeerderen en groeien. Deze kool kan je dus naar behoefte het jaar door oogsten, ongeacht de weersomstandigheden en dat tot 40 jaar lang.’

De smaak van eeuwig moes wordt wel eens omschreven als een mengeling van zoet met een toets van bittere amandelen. Zowel de bladeren als de stelen kunnen perfect verwerkt worden in de keuken. ‘Ik houd het graag simpel’, zegt  Sparenberg. ‘Ik snijd jonge, malse blaadjes van de bovenkant van de plant en dan stoof ik die kort in boter. Dan krijg je een lekkere, authentieke koolsmaak.’

Verder kan je eeuwig moes koken of rauw doorheen een salade mengen. Je kan de blaadjes ook roerbakken of verwerken in een stamppot, omelet of quiche. Of je vult een blad met bijvoorbeeld rijst, noten, kaas en kruiden en plooit het samen tot een groentepakketje. Lekker en ook gezond, want eeuwig moes bevat heel wat vitamines en versterkt het immuunsysteem.


infoEcoflora, ecologische kwekerij en tuinwinkel, Ninoofsesteenweg 671 in Halle. Opendeurdagen: 6 en 7 mei, 23 en 24 september.


GEROOSTERDE PASTINAAK MET EEUWIG MOES

  • 4 el olijfolie 
  • 500 g stukjes pastinaak 
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 tl chilivlokken 
  • 1/2 tl suiker 
  • 500 g eeuwig moes (grof gehakt) 
  • 100 ml kippenbouillon
  • scheut sherry-azijn

Verhit 2 el olijfolie in een grote pan op middelhoog vuur en voeg de pastinaak toe. Roer tot de blokjes pastinaak goed bedekt zijn met olie. Dek af en laat gedurende 15 min. zachtjes bakken tot ze net gaar zijn. Verwijder het deksel, zet het vuur hoger en bak nog 5 min. tot ze goudbruin en krokant zijn. Haal de pastinaak uit de pan en zet opzij.
Voeg de knoflook, Spaanse peper en de suiker toe en bak 2 min, roer er dan de eeuwige moes door. Voeg de kippenbouillon toe, draai het vuur laag, dek af en laat 5 min. stomen tot de eeuwige moes geslonken is.
Voeg de pastinaak toe, meng met de azijn en 2 el olijfolie.