01 dec '18

Wie kweekt dat: Brandnetel

4128
door Tine Maenhout
Als er één plant is die iedereen kent, is het wel de brandnetel. Niet omdat het zo’n mooie plant is of door zijn kleurrijke aantrekkelijke bloemen, maar omdat iedereen er zich al wel eens aan geprikt heeft.

Brandnetels zien er niet bijzonder mooi uit en bovendien prikken ze met een vervelend, jeukend gevoel als gevolg. Nochtans is de brandnetel een zeer vaak voorkomende plant en hebben we er heel wat voordeel bij om hem ook putje winter gewoon uit de berm plukken, want brandnetels zijn heel gezond.

KLEINE EN GROTE

De bekendste brandnetel is de grote Urtica dioica. Deze plant kan stengels hebben tot twee meter. De bladeren zijn relatief groot en behaard. Het zijn deze haren die de brandnetel gevreesd maken. In de breekbare punt zit het sap dat sterk irriterend werkt op de huid. In de winter is er van de grote brandnetel niets te zien omdat de plant zich in de grond heeft teruggetrokken. De kleine brandnetel staat de hele winter gewoon bovengronds, tenzij het heel hard vriest. De kleine brandnetel is niet alleen veel kleiner, hij heeft ook kleinere bladeren en hij is nog sterker behaard. Hij is veel krachtiger dan de grote brandnetel en bevat meer gezonde voedingsstoffen.

TOPJE

Brandnetel is bij uitstek een groene plant, wat wil zeggen dat er veel chlorofyl aanwezig is en de plant rijk is aan vitaminen en mineralen. Vooral ijzer, wat de plant voedzaam en gezond maakt. In de winter, wanneer er weinig vers gekweekte groenten van het seizoen verkrijgbaar zijn, biedt jonge brandnetel een waardevolle aanvulling op de beschikbare voeding. De concentratie aan geneeskrachtige stoffen is het hoogst in de top van de plant. Brandneteltoppen kunnen op veel manieren worden gebruikt. Ze worden in de soep verwerkt of in gemengde gerechten. Eens gekookt verliezen de bladeren snel hun prik, omdat de brandharen beschadigd raken tijdens de bereiding en hun inhoud dus niet meer in contact kan komen met je huid. De jonge brandnetel kan opgediend worden in salade. Het is wel verstandig de salade vóór gebruik goed te mengen met een dressing om de meeste brandharen te breken. De jonge scheutjes van de verse brandnetel worden ook bereid zoals spinazie of zuring in puree en in hartige taarten en quiches.

PASTA MET BRANDNETELSAUS

  • vergiet vol brandneteltopjes
  • olijfolie
  • 1 ui
  • 1 teen knoflook
  • peper en zout • nootmuskaat
  • 1 ½ dl room
  • 200 g belegen of oude geraspte kaas
  • pasta (macaroni of spaghetti)

BEREIDING

Doe de brandneteltopjes een paar seconden in een pan met kokend water. Giet af in een vergiet. Fruit de gesnipperde ui in de olijfolie. Snijd de brandneteltopjes fijn. Doe die samen met de gesnipperde knoflook bij de ui en laat een paar minuten pruttelen. Breng op smaak met peper, zout, wat geraspte nootmuskaat en room. Serveer met de geraspte kaas bij een gare pasta.