01 apr '17

Appelbloesems

6081
door Tine Maenhout
Daar is de lente! Aan bomen en struiken barsten knoppen open en ontluiken prachtige bloesems. Slechts weinigen onder ons staan er bij stil dat sommige bloesems ook eetbaar zijn. Meer zelfs, een aantal bloesems, die zo fleurig de lente inluiden, smaken bijzonder lekker.

In de Museumtuin van het Kasteel van Gaasbeek hebben ze ervaring met fruitbomen die rond deze periode van het jaar hun mooiste bloemen tonen. Met kennis en passie bouwde het Agentschap voor Natuur en Bos een tuin uit naar het voorbeeld van kasteeltuinen uit de 18e en 19e eeuw. Met een indrukwekkende collectie aan traditionele en vaak uiterst zeldzame fruit- en groentesoorten, gekoppeld aan diverse ingenieuze snoeivormen, zoals het zogenaamde leifruit.

‘De teelt van leibomen dateert van in de Middeleeuwen. Het waren waarschijnlijk de Franse monniken die als eerste takken van fruitbomen in een bepaalde, horizontale richting gingen leiden op zwakke onderstammen’, vertelt Bart Van Camp van Natuur en Bos. ‘Leivormen waren nuttig omdat ze tuinders de gelegenheid boden om een groot aantal boompjes of zelfs grotere bomen op een kleine oppervlakte te planten, zelfs op plaatsen waar normaal geen andere nuttige planten konden gedijen.’

Oude leibomen zijn dus praktisch, maar ook sierlijk. Omwille van die kunstige groeivorm tref je in april in de Museumtuin onder de leibomen dan ook een prachtig schouwspel aan appelbloesems aan.

RAUW

‘Appelbloesems zijn bijzondere bloesems’, vertelt Van Camp. ‘Ze zijn mooi en vol. Ze hebben een delicate bloemige smaak en aroma. Daarom zijn ze erg lekker.’ Met de witte en roze kelk- en kroonbladeren van appelbloesems kan je alle kanten uit. Ze sieren een frisse sorbet zowel wat kleur als smaak betreft, ze passen in zowat elke salade, je kan er thee van maken of een smoothie mee dresseren, ze vinden een plekje als garnituur op een lekker stuk vlees of ze geven de gin en tonic extra pit.

Uiteraard mag je appelbloesems niet vrijblijvend in de salade gooien. Wanneer je appelbloesems plukt, is het belangrijk om zeker te zijn dat de bloemen niet werden bespoten met gewasbeschermingsmiddelen zoals pesticiden. De bloemen zelf verzamel je, indien mogelijk, steeds zo vroeg mogelijk op de dag, dan bevatten ze de grootste hoeveelheid vocht zodat ze minder snel slap worden. Voor het verwerken, is de algemene regel om appelbloesem rauw te gebruiken.
 

infowebsite Museumtuin Gaasbeek


gelei van appelbloesem (4 personen)

  • 2 1/2 tas appelbloesem
  • 2 tassen water
  • 1 glas vers pompelmoessap 
  • geleisuiker
  • Tamari

Breng de bloemblaadjes met het water en het pompelmoessap aan de kook. Laat 5 minuten zacht trekken, haal van het vuur en laat een nacht staan. Zeef het de volgende dag, liefst door een doek, zodat het sap volkomen helder is. Meet de hoeveelheid sap en voeg evenveel geleisuiker toe. Kook de gelei 4 minuten en vul hiermee zorgvuldig gereinigde jampotten die je goed afsluit.