01 mrt '22

Wereldmuziek in het Nederlands

3069
door Bart Claes
Met 'Wij' hebben muzikanten Lennaert Maes en Andries Boone een nieuwe voorstelling klaar voor wie Nederlands leert. Ze krijgen daarbij het gezelschap van drie topartiesten met buitenlandse roots: Hussein Rassim uit Irak, Jérémie Hakeshimana uit Burundi en Asia Obstarczyk uit Polen.

‘We vertrekken samen met het publiek op een muzikale wereldreis, in het Nederlands.’ Maes en Boone brengen al tien jaar voorstellingen voor wie Nederlands leert. ‘We werken voor het eerst met buitenlandse muzikanten. Hun eigen cultuur en muziekstijl maken de show rijker.’ Hussein Rassim vluchtte in 2015 uit Irak en kwam na een lange tocht via Turkije, Griekenland, Macedonië, Servië, Hongarije, Oostenrijk en Duitsland in België terecht. Hij bespeelt de oed, een Arabische luit. Ook zanger en muzikant Jérémie Hakeshimana ontvluchtte zijn geboorteland Burundi, nadat hij de muziek leverde bij een documentaire over Burundese rebellen. Muziek waar hij trouwens een Oscarnominatie voor kreeg. Asia Obstarczyk uit Polen is docente viool en zangeres. Ze volgde de liefde naar ons land. Maes vroeg de drie muzikanten naar een lied uit hun geboorteland. ‘Samen hebben we de tekst vertaald naar het Nederlands. Met de hulp van de vzw Internationaal Comité ging ik op zoek naar nog meer nummers uit verre landen. Een Chinees slaapliedje, een Brazilaans deuntje, een traditioneel Afghaans danslied,… De jonge Afghanen die we onlangs in het publiek hadden, reageerden enthousiast en hebben volop gedanst. Een dame uit het publiek riep: En nu een liedje uit Kameroen! (lacht). Maar we kunnen niet uit elk land ter wereld een nummer brengen.’

De frontman kan op zijn spitsbroeder Andries Boone rekenen om de verschillende muziekstijlen geloofwaardig te brengen. ‘Andries is snel met alle muziekstijlen weg en begeleidt de melodieën op meesterlijke wijze. Onze muzikanten zijn ook heel straf. Jérémie pakte gisteren na de voorstelling de oed van Hussein en begon erop te spelen alsof hij nooit iets anders had gedaan.’ Wij is interactief, met een kleine quiz tussendoor. Wie wil en kan, mag meezingen, want alle teksten worden geprojecteerd. Maes was vroeger leraar. ‘Dat zit er nog een beetje in. Ik wil mensen dingen meegeven, iets leren, ook als ik op het podium sta. Niets zo goed om een nieuwe taal te leren als je amuseren.’ Als leraar Nederlands kan je trouwens je studenten voorbereiden op de show met de hulp van een educatief pakket met muziek en woordspelletjes. Dit pakket is te downloaden op www.wijmakenmuziek.be.

 Wij speelt op 22 maart in GC de Kam (Wezembeek-Oppem), op 24 maart in GC de Boesdaalhoeve (Sint-Genesius-Rode) en op 29 maart in GC de Zandloper (Wemmel), telkens om 20 uur.