Street art
in Paterskerk
De provincie Vlaams-Brabant lanceerde een oproep voor street art projecten in leegstaande kerkgebouwen. ‘De Paterskerk in Halle werd geselecteerd’, verduidelijkt Loes De Dobbeleer van cultuurcentrum ‘t Vondel. ‘In samenwerking met de jeugddienst hebben we een dossier uitgewerkt en kunstenaars aangeschreven. De keuze viel op Bart Smeets en Steve Locatelli. Eerst hebben zij een concept op papier gezet. Vervolgens hebben zij hun voorstellen teruggekoppeld naar het cultuurcentrum en het stadsbestuur, dat zijn fiat gaf aan de voorgestelde muurschildering.
‘Op de hoge kerkmuren schilderden we grote kerkramen en creëerden met het schilderij het effect alsof je via die ramen uitzicht hebt op de jungle. Die natuurtaferelen in het kerkgebouw hebben iets mystieks’, verduidelijkt Smeets. ‘Het was een van mijn moeilijkste opdrachten. Eerst hebben we het ontwerp volledig op papier uitgetekend. Nadien hebben we met behulp van hoogtewerkers en mobiele liften het schilderij op de muur aangebracht. We zijn er een maand intensief mee bezig geweest.’ Smeets hanteerde de spuitbus, Locatelli de verfkwasten. Met hun complementaire technieken speelden ze perfect op elkaar in. Het frisse groen van de natuurschilderij geeft kleur aan de grijze kerkmuren. De lichtinval uit de bovenste kerkramen schept speciale effecten.
PUBLIEKSRUIMTE
Het cultuurcentrum hield opendeurdagen en organiseerde workshops om het grote publiek met het kunstwerk in contact te brengen. ‘Het street art project creëerde een sneeuwbaleffect’, aldus Loes De Dobbeleer en Gonda Sanders van het cultuurcentrum. ‘Zo organiseerde Tournée mondiale hier een wereldfeest en een concert. Als onderdeel van Tournée mondiale hield vzw de Steunzool een sociaal restaurant. Bezoekers konden aan lange tafels aanschuiven voor de wereldkeuken.’
‘Tijdelijk werd er een indoorskatepark aangelegd. De vzw Spectaculo van het jeugdhuis in Buizingen bouwde met houten paletten een bar die bruikbaar is voor allerlei evenementen en activiteiten, zoals de tentoonstelling van de kunstacademie in combinatie met de muzikale optredens door de muziekacademie en de recente toneelvoorstelling. Al die verenigingen hebben via het street art project de Paterskerk ontdekt als publieksruimte.’ De Paterskerk is op 14 februari 2019 aan de eredienst onttrokken. De weg ligt nu open voor een nieuwe, definitieve herbestemming.
PLAATS OPEISEN
Het muurschildering inspireert ook de jonge kunstenaars Laurie Van Elsacker en Clint Van Hoorebeeck, die deelnemen aan het regionale kunstproject Claim your space van de jeugd- en de cultuursector in de regio Pajottenland-Zennevallei. Het regionale project geniet de steun van de provincie Vlaams-Brabant. Van Elsacker gaat kerkstoelen in de Paterskerk opwaarderen. Ze ontwierp het design voor de bekleding, haar collega stoffeert ze. Ze tekende onder meer een paradijsvogel, een kameleon en een toekan. Met die onderwerpen legt ze ook het verband met de muurschildering. De kunstig gestoffeerde kerkstoelen lijken als stukjes van een ruimere puzzel. Van Elsacker gebruikt het thema natuur voor haar design van de nieuwe gordijntjes voor de biechtstoelen. Inspiratie haalt ze uit de jungle die is uitgebeeld op de muurschilderij.
Van Hoorebeeck ontwerpt een aantal poefen. In zijn ontwerp voor de stoffering leunt hij nauwgezet aan bij de structuur en de kleur van de kerktegels. Beide kunstprojecten getuigen van precisiewerk. Van Elsacker en Van Hoorebeeck zijn er trots op dat ze hiermee een stukje van openbare ruimte in de Paterskerk hebben opgeëist. Ze maken deel uit van een groep van twintig creatieve jongeren die her en der in de regio een muur, een braakliggend terrein of een ander stuk open ruimte hebben geclaimd en opgewaardeerd.
Op zaterdag 22 juni om 19 uur wordt het overzicht van de kunstprojecten voorgesteld in GC de Boesdaalhoeve (Sint-Genesius-Rode). De provincie Vlaams-Brabant heeft een fietsroute uitgestippeld die de verschillende kunstlocaties aandoet.