22 aug '17

Ja,
het kan anders

3138
door Geert Selleslach
Voor zijn boek 'Van cohousing tot volkstuin. De opmars van een andere economie' maakte RandKrant-medewerker Gerard Hautekeur zijn eigen particuliere reis door Vlaanderen op zoek naar allerlei initiatieven in de sociale economie, op het vlak van o.a. voeding, werk, welzijn en energie.

Hautekeur hield ook halt op een aantal plaatsen in de Vlaamse Rand, waarover hij tussen 2014 en 2016 in RandKrant al verslag uitbracht in zijn artikelenreeksen over sociale economie en de kracht van coöperaties. Hautekeur stelt de terechte vraag of onze economie niet meer moet zijn dan winst maken. Moet de economie niet de samenleving dienen en niet andersom?

Hij stelt ook een tweede, moeilijkere vraag: komen kwetsbare groepen voldoende aan de bak in onze sociale economie? En hoe kan je ze erbij betrekken? In tijden van hoge werkdruk, een delicaat werk-leefritme, onvoldoende mogelijkheden voor mensen met minder kansen, het terugschroeven van gemeenschappelijke voorzieningen en uitkeringen en een ieder voor zich mentaliteit lijkt het erop dat de mensen het zelf zullen moeten uitzoeken. Een soort van solidaire doe-het-zelvers moeten worden.

De auteur vindt dat de overheid een cruciale rol moet blijven behouden, maar ziet ook een belangrijke rol weggelegd voor middenveldorganisaties en zijn eigen Samenlevingsopbouw, waar hij tot voor kort werkte.

Na zijn ‘verkenning’, zoals hij het zelf noemt, zegt hij verrast te zijn van de vele concrete, inspirerende initiatieven in de sociale economie, die succes kennen omdat ze niet de financiële maar de maatschappelijke winst voorop stellen.

Het boek doet denken aan die fantastische film Demain, waarin een aantal jonge mensen over heel de wereld op zoek gaan naar alternatieven voor onze economisch verwoestende ratrace die mens en omgeving stukmaakt. Hautekeur heeft zijn eigen, kleine Demain geschreven, versie Vlaanderen. Het is een noodzakelijk boek.

Het boek Van cohousing tot volkstuin. De opmars van een andere economie van Gerard Hautekeur werd uitgegeven bij Epo en kost 22,50 euro.