01 jan '22

Stadsreus

3119
door Herman Dierickx
Afgelopen jaar kon je de grootste zweefvlieg van de Lage Landen meer zien dan ooit. De stadsreus, zoals het beestje heet, is een bijzondere soort. Dat geldt in eerste instantie voor zijn uiterlijk.

Zo mooi kom je ze zelden tegen, zelfs niet in het verre buitenland. Maar ook qua levenswijze kom je uit op merkwaardige gegevens. Ze brengen hun leven immers door in wespennesten, waar ze leven van afval en dode dieren, jawel.

En zo is er in de dierenwereld weer een eigenaardigheid bijgekomen. Want het is bekend dat er 2021 weinig wespen(nesten) te zien waren. Hoe komt het dan dat de stadsreus talrijker was dan tijdens de droge, warme jaren ervoor, toen er wel veel wespen werden gezien en geteld?

Tot hiertoe hoorde ik er nog geen sluitende verklaring voor. Misschien vinden wetenschappers er later een verklaring voor als ze wat meer onderzoek hebben kunnen doen. Hoe dan ook is het de moeite waard om er dit jaar opnieuw naar uit te kijken. Van juni tot oktober vind je ze onder meer op vlinderstruik, koninginnenkruid, akkerdistel en klimop.

Omdat ze niet al te snel gaan vliegen, kan je ze mooi vastleggen op foto. Ze draaien en keren op de bloemen dat het een lieve lust is. Je kunt plaatjes schieten vanuit alle gezichtshoeken. De kleurencombinaties komen goed tot hun recht, maar verwar deze soort niet met de grootste Europese wesp, de hoornaar. De stadsreus kan niet bijten of steken, dat is alvast mooi meegenomen. De hoornaar kan dat wel, maar doet dat zelden als je hem met rust laat.