01 nov '19

Mannelijkheid onderzocht

2640
door Lene Van Langenhove

Is het fair dat onze westerse maatschappij competitieve, assertieve vrouwen tot rolmodellen propageert en intussen van mannen verlangt dat ze meer empathisch zijn? Wellicht zijn dit de vragen waarop het minifestival Re/defining Masculinities een antwoord probeert te formu leren. Van 27 tot 30 november kan je in de Beursschouwburg in Brussel terecht voor performances, screenings en talks over dit thema.

En of er gepraat zal worden. deBuren organiseert een panelgesprek over normativiteit en het herdefiniëren van mannelijkheid. Voor het panel worden heel diverse stemmen uitgenodigd: de Finse dichter en journalist Adrian Perera, woordkunstenaar Kevin Groen en Koen Dedoncker van Men Engage Vlaanderen. Een andere manier om je stem te laten horen, is stand up en slam poetry. Daarvoor moet je naar Voice Male. Comedians, performers, muzikanten, dichters en activisten krijgen tien minuten de tijd om op het podium hun visie te geven op ‘mannelijkheden’. Wordt ongetwijfeld onderhoudend.

Nieuwe mannelijkheid Dans is natuurlijk de discipline bij uitstek om het over nieuwe mannelijkheid te hebben. Ima Iduozee, een Nigeriaans/Finse choreograaf en filmmaker, is te gast met zijn solo This is the title. Volgens de Britse pers is het een energieke, technisch indrukwekkende voorstelling waarbij Ima op elegante wijze de vloeibare, hedendaagse vorm mengt met de meer bruisende urban dans. Voorts worden er enkele films getoond.

Manning up is een komische documentaire over James’ transformatie van vrouw tot man. Lange tijd vond deze comedian zichzelf ‘the world’s worst lesbian’; hij startte pas op zijn 37e met het nemen van testosteron. De film is een hilarische en tegelijk schrijnende coming-of-age story. James is niet te beroerd om te lachen met zijn eigen perikelen, gaande van mentale gezondheid over romances tot een opschuivende haarlijn.

Als het gaat over mannelijkheid kom je onvermijdelijk ook uit bij de machocultuur van gespierde lichamen. Kunstenaar Artor Jesus Inkerö, geboren in Finland en wonend in Amsterdam, documenteert in Swole zijn obsessie met voeding en fitness. Hij zoomt ook in op de gemeenschappen die zich hierrond vormen, de taal die ze spreken en de beelden die ze op sociale media delen.

Tot slot is er de expo van Luís Lázaro Matos. Hij bouwt een soort droomwereld met architecturale structuren, grote muurschilderingen en sculpturen. In zijn werk onderzoekt de Portugese kunstenaar thema’s als identiteit, queer theorie, post-kolonialisme en architectuurgeschiedenis. Zijn werken presenteren zichzelf als architecturale tegenvoorstellen, waarbij zijn satirische tekeningen het middel zijn om de (post)moderne utopische visies te analyseren en te interpreteren. Een echte millenial.

27 TOT 30 NOV
Re/defining masculinities Festival
Brussel, Beursschouwburg, www.deburen.eu