01 sep '24

Vliegroutes opnieuw gecontesteerd

85
door Luc Vanheerentals
Van de Wetstraat tot de Kerkstraat
  • De Vlaamse regering heeft op 2 augustus de procedure gestart om een belangenconflict in te roepen ten aanzien van de instructie waarmee federaal minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) enkele dagen voor de verkiezingen van juni DHL verbood om nog langer nachtvluchten uit te voeren met de Boeing 777. De kleinere Airbus A300, die DHL om die reden ’s nachts moet inzetten, is volgens Vlaams minister Ben Weyts (N-VA) echter luidruchtiger. Het inroepen van een belangenconflict schorst de instructie op.
  • De Vlaamse regering startte eerder ook een procedure voor het Hof van Beroep om van de federale regering dwangsommen van 100.000 euro per dag te eisen zolang die de vliegroutes niet aanpast. Een Brusselse rechtbank beval in februari de federale regering dat binnen de zes maanden te doen, maar deze maakt daar geen werk van. De navigatieprocedures die in oktober 2023 werden ingevoerd, blijken nadelig voor de Noordrand. Een andere rechter kende enkele Noordrandgemeenten om die reden al dwangsommen van 50.000 euro per week toe.
  • 13 milieuorganisaties en bewonersverenigingen vechten voor de Raad voor Vergunningsbetwistingen de omgevingsvergunning aan die Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA) eind maart verleende aan Brussels Airport. Volgens hen zijn de voorwaarden in de vergunning onvoldoende om de gezondheid van de omwonenden te beschermen en de impact op het klimaat en de omgeving te beperken. Een dergelijke procedure is niet opschortend.
  • Vlaams minister Ben Weyts (N-VA) steunt met 5 miljoen euro uit het Randfonds randgemeenten financieel en inhoudelijk om aan de slag te gaan met de mogelijkheden die het decreet Wonen in Eigen Streek (WIES) biedt. Lokale besturen kunnen hiermee kavels of woningen voorbehouden voor minder kapitaalkrachtige mensen die een band hebben met de gemeente. Een WIES-gemeente kan hierbij onder bepaalde voorwaarden voor maximum 50 procent tussenkomen in de grondaankoop. SintPieters-Leeuw onderzoekt een dergelijk project op de ACV-site in Ruisbroek. Vastgoedvennootschap Fremoluc en de Franstalige organisatie Association de promotion des Droits Humains et des Minorités kondigden in april aan naar het Grondwettelijk Hof te stappen tegen dit decreet.
  • De Vlaamse Milieumaatschappij heeft langs de Woluwelaan in Zaventem, ter hoogte van de Frans Smoldersstraat in deelgemeente Sint-Stevens-Woluwe, samen met het gemeentebestuur en een consortium van lokale partners het gloednieuwe park Woluwedal gecreëerd. Het betreft een robuuste vallei van 5,5 ha met ruimte voor natte natuur, bos en recreatie. De Woluwe werd hierbij opengelegd en verbreed.
  • Bij de verkiezingen in juni zijn de Franstalige kiesbrieven in de faciliteitengemeenten zonder problemen verstuurd. Dat melden de burgemeesters aan Belga. Zich baserend op arresten van de Raad van State moeten Franstaligen volgens hen slechts één keer om de vier jaar melden dat ze officiële overheidsdocumenten in hun taal willen ontvangen. De gemeenten hebben hen hiertoe opgenomen in een register. De Vlaamse regering is het daarmee niet eens, maar tot confrontaties zoals in het verleden kwam het dit keer niet.