16 okt '12

Over de grens: De nieuwe Zinnekes

5943
door Guido Fonteyn
Met In Brussel heeft Hans Vandecandelaere het spannendste reisverslag ooit over Brussel geschreven. Wetenschappelijk onderbouwd bovendien, maar dat haalt de spanning er niet uit. Geen droge statistieken dus, maar stevige verhalen over Spanjaarden, Grieken, Portugezen, Marokkanen, Chinezen, Turken, …

In over de grens publiceren we korte stukjes die reiken over de taalgrens, de landsgrens of de mentale grens.

Met In Brussel heeft Hans Vandecandelaere het spannendste reisverslag ooit over Brussel geschreven. Wetenschappelijk onderbouwd bovendien, maar dat haalt de spanning er niet uit. Geen droge statistieken dus, maar stevige verhalen over Spanjaarden, Grieken, Portugezen, Marokkanen, Chinezen, Turken, …en meer, over de naar schatting 170 à 180 nationaliteiten die in Brussel betrekkelijk vreedzaam naast en door elkaar wonen, werken, winkelen en diverse beroepen uitoefenen. Van de Libanese autoverkopers (tweede- en derdehands) in Anderlecht over de dure Fransen van Ukkel tot de Congolese voetballertjes. Ook de Bulgaarse raamprostituees ontbreken niet. In de Verenigde Naties zetelen 193 officieel erkende landen. Die zijn dus op een tiental na allemaal in Brussel vertegenwoordigd. De wereld in Brussel.

Hans Vandecandelaere trok voor zijn werk de straat op. De tientallen interviews worden in een nawoord ook geciteerd en staan zo op gelijke (wetenschappelijke) hoogte met de vooraf gelezen literatuur over de migratie naar Brussel. Sommige van die interviews zijn ronduit schitterend geschreven. Je proeft er het genot in dat de auteur in die contacten van mens tot mens heeft gehad. Een van zijn teksten begint als volgt: ‘Ik ontbijt in een onmogelijk stuk stad tussen Kuregem en het centrum van Anderlecht …’, en dan volgt de neerslag van diverse gesprekken. Zo’n zin zet aan om verder te lezen.

De internationalisering van Brussel verliep in amper zestig jaar en de auteur voorspelt dat dit proces zal worden verder gezet. Het begrip Zinneke - ooit gebruikt voor een verbastering tussen Nederlandstalige en Franstalige Brusselaars krijgt van deze auteur een nieuwe invulling.

Guido Fonteyn

In Brussel. Een reis door de wereld, Hans Vandecandelaere, EPO, 515 blz., 29,50 euro.