01 sep '19

Dwars door
het golfterrein

3303
door Herman Dierickx
In Engeland, de bakermat van de golfsport, is het een gewone zaak om als wandelaar dwars door een golfterrein te stappen. Bij ons is dat anders, maar toch: het kan. Meer bepaald in Sterrebeek.

De wandelinfrastructuur op de oude hippodroom is er na heel wat figuurlijke omwegen eindelijk compleet. Hoog tijd voor een bezoekje. En gelukkig: de kans dat je door een rondvliegend golfballetje wordt getroffen, is klein.

Al ettelijke jaren brengen de Vlaamse Landmaatschappij (VLM), Regionaal Landschap Brabantse Kouters (RLBK), Sterea/The National en de gemeente Zaventem sport en natuur samen op het nieuw ingerichte golfterrein aan de oude renbaan van Sterrebeek. Aansluitend op het golvende golfterrein bevindt zich een indrukwekkende manege, kwestie van het glorieuze verleden levend te houden. De deels gescheiden wandel-, fiets- en paardenpaden vormen een netwerk van meer dan 10 km waarlangs je de uitgestrekte velden, het golfterrein en de manege kan verkennen. Het vormt een uniek landschap zoals we er in de Rand rond Brussel niet veel  hebben.

UITKIJKPOST

Tussen de graanvelden en hakvruchtakkers vind je de natuurrijke wegbermen vol bloemen, planten en struiken, en overschouw je de akkerrandpercelen die boeren inzaaiden om voedsel te voorzien voor de vele bijen en vlinders die in het gebied rondvliegen. Tegelijk is het pad dwars door de golf afgezoomd met struiken die later voedsel zullen leveren voor insecten, vogels en zoogdieren. Dat pad loopt door de vleermuizentunnel en passeert langs de hoge kijktoren van waarop je vele kilometers ver kan kijken. Van daaruit heb je ook een prachtig zicht over de 65 ha grote golfbaan met een vijftal waterpartijen die als opvangbekken dienen, waarin de draineringspijpen uitmonden die de volledige site droog moeten houden zodat de speeltijd maximaal benut kan worden. Golf speel je nu eenmaal niet in de modder.

In die waterpartijen hebben de vele libellen en waterjuffers het aardig naar hun zin. Er broedt zelfs een meerkoet in het nog onbegroeide water, waarin een moeder nijlgans haar vijf kleintjes laat kennismaken met hun nieuwe leefwereld. Inmiddels scheren tientallen gier- en boerenzwaluwen over de tarweakkers en dartelen honderden bruine zandoogjes over elkaar heen. De grote keizerlibel achtervolgt haar prooien over het volledige gebied, want de geboorteplassen liggen hooguit op enkele honderden meter daar vandaan. Wil je nog eens een veldleeuwerik horen kwintelieren? Dan moet je hier zijn. Het gras zwiept hevig heen en weer in de stevige wind die hier regelmatig komt opzetten.

ZELFPLUKBOERDERIJ

Als je denkt dat je hiermee alles hebt gezien, brengt la Finca je op andere, gezonde ideeën. Vanaf de voetweg, die de Perkstraat met de Grensstraat verbindt, kom je aan Le Potager de la Finca, een meer dan 3 ha grote zelfplukboerderij waar je elke zondagnamiddag terecht kan voor een greep groenten en kleinfruit die je tot een week lang gezond voedsel leveren.

Wie deze wandeling wil doen, kan vertrekken aan GC De Maalderij (Walenhof 17) of vanaf de oude ingang van de Hippodroom aan de du Roy de Blicquilaan. In het eerste geval gaat het om een uitgebreid parkoers van ongeveer 9 km, dat grotendeels rond het golfterrein en het aangrenzende landbouwgebied trekt. In het tweede geval loop je een korter traject dat je in de buurt van het golfterrein en de manege houdt. Je kunt beide trajecten perfect combineren. Vanaf de Museumlaan leidt een veldweg je naar de uitkijktoren en de vleermuizentunnel. Verwacht voor deze laatste geen ellenlange, donkere doorgang, maar eerder een nog redelijk verlichte, hooguit enkele tientallen meter lange bakstenen doorgang waar de kunstmatige vleermuiswoningen tegen het plafond zijn geplaatst.

Omdat het wandeltraject niet echt is aangeduid op het terrein downloadt je best de folder Rondje Renbaan van het toenmalige Regionaal Landschap Groene Corridor (nu RLBK). Daar staan de tunnel en de kijktoren niet op afgebeeld, maar je vindt ze in het verlengde van de stippellijn die vertrekt vanaf de Museumlaan. Deze Weg van Gorzen kwam er naar aanleiding van de aanwezigheid van de geelgors, een zeldzaam zangvogeltje. De afboordende, jonge haagplanten moeten op termijn een ideale biotoop leveren voor dit beestje, dat hier ondertussen toch elk jaar wordt waargenomen. De bedoeling is om deze historische populatie op lange termijn in stand te houden. Het ziet ernaar uit dat dit aardig zal lukken.

 Le Potager de la Finca, Mechelsesteenweg 71 in Wezembeek-Oppem, www.la-finca.be (eentalig Frans).