Omzwervingen
door de Noordrand
In een brede boog in de Noordrand rond Brussel kun je tegenwoordig genieten van parkoers waar je gezwind een frisse neus kunt halen, al dan niet met het hele gezin. Hoog tijd om de wandelschoenen boven te halen en enkele mooie stukjes van de Groene Gordel te verkennen. Het gaat over de gemeenten Asse, Grimbergen, Kapelle-op-den-Bos, Londerzeel, Meise, Merchtem, Opwijk, Steenokkerzeel, Vilvoorde, Wemmel, Zaventem en Zemst.
SPECTACULAIRE ZICHTPUNTEN
Alle trajecten zijn tussen vijf en zeven kilometer, lusvormig met een vaste vertrek- en aankomstplaats, gekenmerkt door een heuse startpaal. In de buurt daarvan vind je enige parkeergelegenheid. Je kan alle trajecten downloaden op www.rlgc.be via de rubriek ‘In de kijker’. Voor de gevorderden onder ons zijn de gps-coördinaten te downloaden op je smartphone of tablet. Per traject zijn fiches beschikbaar met informatie over afstand, aanwezigheid van horeca, erfgoed, fietsknooppunten, allerhande foto’s, enzovoort.
In principe doet elk traject ongeveer het hoogste punt van de respectievelijke gemeente aan en maak je kennis met het golvende karakter van deze streek. Onderweg kom je spectaculaire zichtpunten tegen die de wandeling een extra beleving geven. Bovendien liggen bijna alle wandelingen in de buurt van projecten die de voorbije jaren door het Regionaal Landschap Groene Corridor zijn uitgevoerd. Het kan gaan om de aanleg van een hoogstamboomgaard, haag, houtkant, poel of een leuk plekje met veel speelgroen, of de restauratie van een kapelletje, de herinrichting van een park, het inzaaien van een bloemenweide of een akkerrand en het ophangen van kunstnesten voor zwaluwen. De voorbije tien jaar zijn honderden projecten gerealiseerd die de natuur en het landschap een handje moeten helpen. Samen met de gemeenten en veel andere partners is dit een mooi palmares waar elke dag wordt aan verder gewerkt.
DRIE TRAJECTEN
Bij wijze van voorbeeld pikken we er drie trajecten uit. Een leuk traject is dat van Verrassend Vilvoorde, waar pittoreske wegeltjes, het Tangebeekbos en onverwachte panorama’s je metgezellen zijn. Het 5,7 kilometer lange parkoers ligt aan beide zijden van de ring rond Brussel waardoor je moeilijk van een stille wandeling kunt spreken. Toch sta je versteld van de verweving tussen een stedelijke en een landelijke component die typisch is voor deze streek zo dicht bij de hoofdstad.
In Zaventem vind je de route Rondje Renbaan. Je wandelt in een brede lus van 5,5 kilometer rond de renbaan van Sterrebeek. Op termijn is het de bedoeling dat je er dwars doorheen kunt stappen. Daar loop je in de buurt van een uitzonderlijke site die de grootste renbaan van het land toch is. De groene ruimte errond heeft een bijzondere aantrekkingskracht voor de natuur en met de inrichtingsmaatregelen om de natuur nog meer kansen te geven, heeft het Regionaal Landschap hard samengewerkt met eigenaars, landbouwers en gemeente. Het is een goed voorbeeld van hoe je een lang aanslepend dossier vlot krijgt door alle partners rond een constructieve visie te laten werken.
In Wemmel ten slotte trekt het Spoor van de Motte een zes kilometer lang euh … spoor door het landschap van de Maalbeekvallei en de verbinding naar het kasteel van Wemmel dat nu dienst doet als gemeentehuis. Het traject waaiert uit tot in Relegem, een deelgemeente van Asse, en reikt bijna tot in Hamme, een deelgemeente van Merchtem. Het toont twee gezichten van deze regio: eentje van een doorgedreven verstedelijking en een onverwachte landelijkheid die naar de boerenbuiten smaakt.
ELDERS
Het Regionaal Landschap Pajottenland en Zennevallei gaat dit concept kopiëren voor hun deelnemende gemeenten zodat je ook daar mooie (deels) nieuwe parkoers kunt bewandelen. En op het grondgebied van het Regionaal Landschap Dijleland, dat actief is in enkele gemeenten ten oosten van Brussel, liggen de knappe trajecten ook al voor het rapen. Waar je ook woont in de Rand rond Brussel vind je dus telkens voldoende wandelmogelijkheden. De nieuwe trajecten in het noorden zijn alvast een extra gelegenheid om met deze regio kennis te maken.