01 dec '17

OCMW en gemeente
worden één

3735
door Tina Deneyer
Vanaf 2019 moet van de Vlaamse regering de OCMW-werking van de Vlaamse gemeenten geïntegreerd zijn in die van de gemeente. Dat houdt in dat de OCMW-raad zal bestaan uit dezelfde mensen als de gemeenteraad en dat het schepencollege het dagelijkse bestuur van het OCMW in handen heeft.

‘Een heel aantal gemeenten hebben daar intussen al werk van gemaakt. De integratie verloopt op de meeste plaatsen vlot, al hebben veel gemeenten met groeipijnen te maken gehad’, legt Peter Hautekiet van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) . 

Dat beaamt Paul Defrancq (CD&V), OCMW-voorzitter en schepen van Sociale Zaken in Sint-Pieters-Leeuw. ‘Het nieuwe systeem draait goed nu, maar in het begin van het veranderingsproces was het niet altijd makkelijk. Het OCMW en de gemeente hadden een andere organisatiecultuur en dat was aanpassen. Nu dat achter de rug is, merken we dat zaken efficiënter verlopen en dat er qua kosten flink wordt bespaard.’

Een integratie van het OCMW in de gemeente staat in de faciliteitengemeenten niet op de agenda. Zij kunnen de oefening niet maken omdat, volgens de Pacificatiewet, de afgevaardigden rechtstreeks worden verkozen. ‘Er beweegt dus voorlopig weinig in de faciliteitengemeenten’, zegt Pierre Rolin (CDH), burgemeester van Sint-Genesius-Rode.

‘De enige verandering is dat er vanaf 2019 voor het OCMW en de gemeente samen maar één secretaris en één ontvanger meer zal zijn. In Rode is dat relatief. Het gaat immers om een uitdoofscenario waarbij een ontvanger of secretaris van OCMW of gemeente die vertrekt of met pensioen gaat niet zal worden vervangen. Alles blijft dus nog een tijdje bij het oude.’

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur, Liesbeth Homans (N-VA) laat weten dat de Vlaamse en de federale regering samen bekijken of er een manier is om ook in de faciliteitengemeenten tot een geïntegreerd sociaal beleid te komen.

REAGEREN

Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels.