17 aug '14

Natuurlijk: Citizen science

6908
door Herman Dierickx
De verrassing was groot. Het ging om één van de zeldzaamste vlinders in Vlaanderen en ver daarbuiten...

Het gebeurde op zondag 13 juli 2014. Hilde Vandevoorde uit Hoeilaart trekt regelmatig de natuur in om die te observeren en ervan te genieten. Ze neemt altijd haar fototoestel mee. Die dag kwam dat goed van pas.

Tijdens een wandeling met een tiental mensen in het natuurgebied Kollintenbos in Zemst genoot iedereen van de prachtige natuur en de vele planten en dieren die hun pad kruisten. Een kleine, bruine dagvlinder op een distelbloem trok Hilde haar aandacht. Ze maakte er enkele foto’s van. Toen ze thuis kwam, kon ze de soort op naam brengen.

De verrassing was groot. Het ging om één van de zeldzaamste vlinders in Vlaanderen en ver daarbuiten: een iepenpage. Dat is een vlindertje dat bijna uitsluitend in de kruinen van bomen leeft en waarvan de rupsen bladeren eten van verschillende soorten olm of iep. De volwassen dieren leven vooral van honingdauw, een afvalproduct dat bladluizen in grote hoeveelheden afscheiden. Af en toe vullen ze hun suikervoorraad aan met nectar en dan komen ze even naar beneden om wat bloemen te bezoeken. Net op zo’n moment kon Hilde er die dag eentje spotten en fotograferen.

Dat is redelijk onwaarschijnlijk, want op deze ene wandeling zag deze ene mevrouw namelijk één vlindertje waarvan de beheerders van het gebied al lang vermoeden dat het er zou zitten, maar dat ze na vijftien jaar regelmatig rondlopen in het Kollintenbos nog nooit hadden gezien! Een mooi voorbeeld van hoe alerte wandelaars en natuurliefhebbers kunnen bijdragen aan het verzamelen van nuttige gegevens en informatie. Dat heet met een geleerd woord: citizen science.

Herman Dierickx