01 sep '16

Darwin en de planten

4826
door Herman Dierickx
Darwin heeft zich een groot deel van zijn leven beziggehouden met plantenstudie. Daarbij heeft hij veel ontdekt over het functioneren van allerlei soorten, zoals bijvoorbeeld hoe zonnedauw insecten vangt en hoe klimplanten erin slagen te doen wat ze doen, en dat is klimmen.

Met het nieuwe schooljaar is het misschien een goed moment om een interessant boek aan te prijzen. Het gaat over de botanische kant van Darwin, die lange tijd onderbelicht is gebleven.

De man heeft zich toch een groot deel van zijn leven beziggehouden met plantenstudie. Daarbij heeft hij veel ontdekt over het functioneren van allerlei soorten, zoals bijvoorbeeld hoe zonnedauw insecten vangt en hoe klimplanten erin slagen te doen wat ze doen, en dat is klimmen.

Je zou versteld staan wat daar zoal bij komt kijken, en je zou je verbazen over de manier waarop Darwin zijn vele onderzoeken aanpakte en in discussie ging met andere wetenschappers over het hoe en waarom van wat hij onderzocht.

Darwin heeft er onder meer voor gezorgd dat we kennis kregen over het bestaan van het groeihormoon auxine bij planten. De vele inzichten in zijn botanische interesse zijn werkelijk de moeite waard om ook die aspecten van hem te leren kennen. Het maakt hem nog erudieter dan hij al was.

Dit boek levert al bij al boeiende lectuur op over een man die toch tot de voornaamste ecologen uit onze geschiedenis behoort.
Auteur Norbert Peeters is wat men noemt een botanisch filosoof en het dient gezegd dat hij hiermee een schitterend boek heeft geschreven.


Botanische revolutie - De plantenleer van Charles Darwin, Norbert Peeters, 2016, KNNV Uitgeverij, ISBN 978 90 5011 578 0, 335 blz., 24,95 euro