14 dec '17

Kick in the balls

3332
door Lene Van Langenhove
‘Geld is niet het probleem bij daklozen. Het is de onmogelijkheid om mee te draaien in ons maatschappelijk systeem. Geldtekort is daar slechts een gevolg van.’ Die uitspraak van een begeleider in het nachtasiel, waar theatermaker Tom Dupont een jaar meedraaide, bleef hangen.

Het zegt veel over het uitgangspunt van de nieuwste voorstelling van Theater Antigone, getiteld Nachtasiel. Spelers en makers namen de tijd om te praten met mensen die op straat leven, en ze willen dat zo getrouw mogelijk weergeven op de scène.

Theater Antigone is een gezelschap dat naast traditioneel teksttheater ook volledig nieuwe creaties maakt, waarbij tekst en decor tot stand komen in het Kortrijkse theaterhuis zelf. Artistiek directeur Jos Verbist zet, samen met zijn vaste artistieke companen Dominique Van Malder, Raven Ruëll en Tom Dupont, sociaal relevante thema’s op de theateragenda. Dat doen ze via hun sociaal-artistieke werking en hun jongerenwerking.

Voor creaties die langs de Belgische theaterhuizen toeren, werkt Antigone wel vaker samen met andere gezelschappen, zoals Martha!tentatief en Theater Zuidpool. Voor een voorstelling over de bewoners van de onderbuik van een grootstad was Théâtre National de partner bij uitstek.

OP DE BODEM

De makers lieten zich inspireren door de honderd jaar oude toneeltekst van Maxim Gorki, die in Na Dje (wat letterlijk op de bodem betekent) de outcasts van de Russische maatschappij portretteert: mensen die leven in armoede, thuislozen, zonderlingen. Op een rauwe, keiharde manier vertelt hij over hun hoop en wanhoop. De toon is antiburgerlijk, de Oktoberrevolutie van 1917 is nog enkele jaren van hem verwijderd.

Regisseur Raven Ruëll en dramaturg Tom Dupont willen de onverschilligheid tegenover armoede aanklagen en pleiten in één moeite door voor een positief politiek discours over daklozen. Ruëll staat bekend om zijn grote engagement, hij vindt theater het ideale medium om maatschappelijke issues aan te kaarten.

Zijn bekendste werk is wellicht Missie, de monoloog van David Van Reybrouck die door Bruno Vanden Broecke wordt vertolkt en nog steeds succesvol toert in het buitenland. In handen van Ruëll en Dupont wordt Nachtasiel een vlammende aanklacht tegen onze neoliberale samenleving, waar meer mensen dan we denken uit de boot vallen. 

JUNKS EN VERLEPTE HOEREN

Wat doet armoede met een mens? En kunnen we als kijker meeleven met deze figuren waar we in het dagelijkse leven amper naar omkijken? Op de scène staan veertien acteurs en actrices, zowel Nederlandstalige als Franstalige, zowel grote namen (Tania Van der Sanden, Joris Hessels, en Jos Verbist) als studenten.

Zij vertolken de personages uit Gorki’s tekst. Ze dwingen je om te luisteren naar hun tirades, om hen te zien als mens en niet als een cijfer uit armoederapporten. Een ongemakkelijke voorstelling die je zonder subtiliteit een geweten schopt.


DO • 14 DEC • 20.30
NACHTASIEL
Theater Antigone en Théâtre National
Grimbergen, CC Strombeek, 02 263 03 43