01 mrt '20

Over toerisme

2110
door Joris Hintjens
Hoewel de winter dit jaar vergeten is onze streken te bezoeken, beginnen de lentekriebels toch langzaamaan op te spelen. En het dromen van een hete zomer.

Reisplannen beginnen op te borrelen en alle lifestyle magazines publiceren weer hun lijstjes ‘De 10 mooiste plekjes om te bezoeken’, meestal schaamteloos gesponsord door de toeristische diensten van die 10 mooiste plekjes.

Hoewel, steeds meer zie je ook lijstjes met ‘Deze 10 plekjes kan je beter NIET bezoeken.’ Met verrassende toppers als het centrum van Barcelona, Venetië, Dubrovnik, Angkor Wat of zelfs de Mount Everest. Op die plekjes mag je enkel op vakantie gaan als je er niks op tegen hebt om je portefeuille kwijt te raken in het gedrum tussen honderdduizenden anderen die, net als jij, gehoopt hadden de nodige romantiek te beleven aan de Trevifontein, op de Ramblas of het San Marcoplein. Die lijsten met de te mijden plekjes zijn vaak dezelfde als die die enkele jaren geleden, onder de titel ‘De 10 mooiste plekjes’ zijn verschenen, in dezelfde magazines, maar deze keer niet gesponsord.

Bij ons, in Brussel en omstreken, loopt het nog geen storm. Onze toeristische diensten melden nog triomfantelijk dat het toerisme, na de dip als gevolg van de aanslagen in Zaventem en Maalbeek, het toerisme weer op gang begint te komen. Enkel rond Manneken Pis loopt het overvol met teleurgestelde bezoekers die er wat meer van verwacht hadden. Ook onder het Atomium kan je busladingen vol mensen uit de hele wereld spotten. Maar daar is, voorlopig nog, genoeg plaats.

Maar het kan verkeren. In februari vond de onlinekrant The Guardian dat de wijk rond het kerkhof van Elsene een plaats verdiende in het lijstje ‘De 10 coolste stadswijken van Europa’, naast wijken in Dublin, Wenen, Berlijn en nog enkele. Tijd dus om daar een hippe koffiebar te beginnen met veel te dure versnaperingen. De wijk wordt geprezen om zijn diversiteit en rust. Tot binnen enkele jaren die wijk, lokaal gekend onder de troetelnaam Cimdix, in de lijstjes van te mijden plekken komt te staan vanwege de drukte, het gebrek aan authenticiteit en de veel te dure versnaperingen.

De Rand is dit jaar door het oog van de naald gekropen. De makers van Game Of Thrones wilden het kasteel van Beersel gebruiken als decor voor hun spektakelreeks. Maar gelukkig is dit België en moest de burgemeester weigeren omdat het kasteel niet voldeed aan de brandveiligheid. Benieuwd hoe ze daar in Dubrovnik, een ander decor uit dezelfde televisiereeks, omgingen met de veiligheid, met een miljoenen-filmcrew en kilometers elektriciteitskabels en vrachtwagens in de middeleeuwse straatjes. Maar goed, Beersel is dus geen wereldberoemd decor geworden, en als je het aan de inwoners van Dubrovnik vraagt, is dat maar beter ook. Zij raken hun deur niet meer uit met al dat gedrum van GOT-fans.