Veldgids lieveheersbeestjes
Maar omdat de techniek ons al eens in de steek durft te laten bij het determineren van soorten bestaat er nog altijd zoiets als een boek of veldgids waarmee je iets op ouderwetse wijze kan opzoeken. Een pareltje in het genre, dat enige maanden geleden verscheen, is de Veldgids Lieveheersbeestjes voor Nederland en Vlaanderen, uitgegeven bij Kosmos.
Voor vijfentwintig euro heb je een bijzonder interessant werk dat helpt om de zestigtal beschreven soorten beter te leren kennen. Wereldvermaard soortentekenaar Richard Lewington zorgde, zoals gewoonlijk, voor onnavolgbaar tekeningen, de beschrijvende teksten zijn gewoon top. Ze maken een determinatie redelijk gemakkelijk. Het enige probleem stelt zich bij de variatie van de vele soorten. Daar moet je zelf interpreteren welk uiterlijk bij welke variant hoort, maar dat maakt het dan weer extra boeiend voor de meerwaardezoekers.
In ieder geval brengt het de wandelaar veel dichter bij deze aaibare beestjes die je – als je er goed op let – steeds meer ziet. Telkens een foto nemen met je smartphone maakt de controle in boek of achteraf op het internet mogelijk. Groot voordeel is dat de beestjes niet direct gaan vliegen. En eens je in de materie zit, herken je ook makkelijk de larven en poppen van de vele soorten.