01 apr '23

Tuin vol leven

1615
door Herman Dierickx
In februari verscheen een interessant boek dat duidelijk maakt hoe belangrijk tuinen zijn voor het behoud van onze biodiversiteit. Daarmee gaat het niet zo goed, zoals we allemaal weten.

Het boek Mijn 1.000 soortentuin van Luc Hoogenstein geeft ons terug hoop. Het toont aan dat in een kleine tuin achter een rijhuis in Utrecht meer dan 1.500 soorten voorkomen; planten, dieren, schimmels, … inbegrepen. Dit goed gedocumenteerd naslagwerk laat zien dat je in een natuurlijke tuin zoveel soorten kunt aantrekken.

Als je weet dat ze allemaal gevonden zijn tussen 1 januari en 31 december 2021 besef je dat er vast nog heel wat meer moeten zitten omdat de aan- en afvoer van soorten redelijk dynamisch gebeurt. Veel hangt af van de ligging van de tuin, en van het seizoen natuurlijk. 2021 was behoorlijk nat, dus bij beter weer zullen vast nog meer soorten komen aanwaaien en -kruipen.

Dit is geen wondertuin, maar eerder eentje die zo bij jou aan het huis kan liggen. Het maakt duidelijk dat heel wat tuinen, hoe klein ook, veel natuurpotentieel hebben. Zonder of met een klein gazon, een bloemenweide, wat bomen en struiken als je er de plaats voor hebt, en natuurlijk de obligate poel of natuurlijke vijver, spring je al heel ver. Voordeel: je kunt dat allemaal makkelijk zelf realiseren. De plaatselijke natuur krijgt er een echte boost van.

Het boek van Hoogenstein geeft je hiervoor zeker inspiratie. Volgend voorjaar ligt er een opvolger in de boekhandel met alle tips & tricks die je kunnen helpen om een tuin zo natuurlijk mogelijk in te richten, zonder dat het een woestenij of natuurgebied wordt. De wereld zal er meteen anders uitzien. Hoe? Dat lees je in dit boek.

Info: Mijn 1.000 soortentuin, Luc Hoogenstein, Noordboek Natuur, 208 blz., 24,90 euro.