26 okt '18

Een ander beeld van 
‘de paterkes’

3066
door Lene Van Langenhove
Intussen is er de voorstelling Para, maar Bruno Vanden Broecke is nog niet uitverteld als Witte Pater. Missie , waarin hij het relaas doet van een missionaris in Congo, heeft sinds de première in 2007 een legendarische status. Nog steeds toert het stuk over de hele wereld, in vier talen zelfs.

David Van Reybrouck schreef deze pakkende monoloog naar aanleiding van zijn boek Congo, een geschiedenis. Net als het boek is dit toneelstuk belangrijk omdat het een zwaar onderbelicht stuk van onze nationale geschiedenis behandelt. Tegelijk graaft de voorstelling veel dieper, het gaat over levensbepalende keuzes en daar ten allen tijden trouw aan blijven.

Missie vloeide voort uit de gesprekken die Van Reybrouck ter plekke voerde met verschillende missionarissen die nog steeds in Congo actief zijn. Dat én de ijzersterke acteerprestatie maken het stuk zo doorleefd. Het is ook verrassend herkenbaar. Bijna iedereen heeft wel iemand in de familie die in een koloniaal kader naar het buitenland is getrokken. Waar het stuk ook speelt, bijna elk Europees land heeft een bloederig koloniaal verleden.

De voorstelling schetst een heel ander beeld van ‘de paterkes’ dan we kennen. We krijgen een oude maar vitale missionaris te zien die terugblikt op zijn leven en werk. Hij praat over God, maar ook over vastzitten in de modder, stinkende wonden en geweerlopen tegen je hoofd. Schokkende en ontroerende getuigenissen over gruwelijke dictators en burgeroorlogen worden afgewisseld met geestige anekdotes.

In een interview met De Morgen legt regisseur Raven Ruëll uit dat Missie een verhaal is over geloof dat evolueert naar engagement. ‘Vooroordelen over blanke missionarissen die zwarte zieltjes proberen te winnen, worden onderuit gehaald. Vele paters verrichtten ook ontzettend zwaar humanitair werk en beleefden gruwelijke oorlogen van dichtbij. Maar ze bleven steeds in Congo. Uit liefde.’ 

Vanden Broecke speelt kwetsbaar en krachtig. Hij maakt de pater menselijk, met twijfel en overtuiging, met angst en hoop. Missionaris zijn betekent veel meer dan ‘zieltjes winnen’; hij is ook ontwikkelingshelper, verzorger en leraar. Het publiek hangt van begin tot eind aan de lippen van deze avonturier. Er wordt luidop gelachen, maar even vaak is er geen kuchje te horen. 

Het leverde Vanden Broecke de titel ‘koning van de monoloog’ op. Momenteel toert hij met Para, opnieuw een monoloog van Van Reybrouck in een regie van Raven Ruëll. Deze keer kruipt hij in de huid van een militair en vertelt hij over de grootschalige Belgische militaire interventie in Somalië begin jaren 90. Daarvoor schitterde de acteur als Socrates in het gelijknamige stuk van Stefaan Van Brabandt. Tegelijk maakte hij met Matteo Simoni en Ruth Beeckmans Hechten, ook naar een tekst van Van Brabandt. De voorstellingen in CC Westrand en CC Strombeek zijn wellicht jouw laatste kans om Missie te zien.

VR • 26 OKT • 20.30
Missie
KVS/Bruno Vanden Broecke 
Grimbergen, CC Strombeek, 02 263 03 43