28 apr '17

Silent stories

3688
door Lene Van Langenhove
Jan Lauwers is al dertig jaar de drijvende kracht achter Needcompany, een gezelschap dat werk maakt op het snijpunt van dans, theater en performance. Maar Lauwers is ook beeldend kunstenaar.

De laatste jaren spitst hij zich meer en meer toe op zijn beeldend werk. Vorig jaar stelde Lauwers tentoon in het nieuwe museum voor hedendaagse kunst in Shanghai. Een deel van die expo is nu te zien in Bozar.

TERUG EN NU

Silent Stories is een trip down memory lane waarvoor Lauwers als het ware in zijn eigen mentale archief is gedoken, terug naar de roots en dus naar grootmeesters als Rubens, Rembrandt, Dürer, Duchamp en Beuys. In een monumentale installatie neemt Lauwers die klassiekers in zijn eigen werk op.

Zo maakte hij academische, virtuoze tekeningen, maar dan op flight cases die normaal dienen om de kunstwerken te transporteren. Op een stukje vilt zien we het portret van een mooie, oude Chinese bedelaar waarmee hij aan de praat raakte. Een prachtig sereen landschap tekende hij dan weer op toevallig op straat gevonden materiaal.

Als beeldenmaker en verhalenverteller wil Lauwers een dialoog creëren. Hij is ervan overtuigd dat kunst niet meer kan choqueren en kiest daarom voor een beeldentaal die wordt omschreven als humaan een weemoedig. Diezelfde insteek maakt zijn podiumwerk wereldwijd populair.

De expo toont ook de fotoreeks van Dirk Braeckman, die drie jaar geleden meewerkte aan de vierentwintig uur durende installatieperformance The House of our Fathers van Needcompany in Hannover. Doordat hij mee op de scène stond overstijgen zijn beelden de typische theaterfoto en werpen ze een nieuw licht op het werk van Lauwers. Het zijn ontegensprekelijk beelden van Braeckman, een schilder die met licht en tijd werkt, en tegelijk weerspiegelen ze het artistieke universum van Needcompany.

DERTIG JAAR

De tentoonstelling in Bozar loopt niet toevallig nu. Het gezelschap, waarvan de artistieke kern wordt gevormd door Lauwers, Grace Ellen Barkey en Maarten Seghers, bestaat dertig jaar en nam onlangs zijn intrek in een oude tabaksfabriek in Molenbeek. Na drieëntwintig jaar in het centrum van Brussel te hebben gewerkt, is het nu tijd voor een heel lichte en ruime werkomgeving.

Het nieuwe kunstenaarshuis kreeg de naam Mill, een verwijzing naar Molenbeek en een hommage aan de onlangs overleden Mil Seghers, één van de belangrijkste acteurs waarmee Lauwers heeft samengewerkt. Het prachtige art décogebouw, een ontwerp van architect Adrien Blomme, is duizend vierkante meter groot en biedt naast een kantoor, opslagruimte en ateliers voor Needcompany ook ruimte voor andere artiesten.

Zo krijgt Kuiperskaai, een jong collectief van performers, muzikanten, beeldende kunstenaars en schrijvers, er een werkplek. Benieuwd of de invloed van de creatieve buren en de nieuwe omgeving in het werk van Needcompany zal sluipen.


TOT 26 JUN
JAN LAUWERS. SILENT STORIES
Brussel, Bozar, www.bozar.be