01 sep '23

Scènes van een schapenfeest

1931
door Michaël Bellon
Laika was een hond in de ruimte, maar het is ook een theatergezelschap dat een stuk maakte over schapen. Het schaap is een toneelstuk voor +10 gebaseerd op het debuut van schrijver Fikry El Azzouzi.

Het schapenfeest of offerfeest is het belangrijkste feest in de islam. Terwijl het suikerfeest de ramadan afsluit, heeft het offerfeest plaats ongeveer zeventig dagen na het einde van de vastenperiode. Moslims in België slachten dan meestal een lam, waarmee wordt herdacht dat de profeet Abraham zich bereid toonde zijn zoon voor God te offeren. Het is een feestdag die zich leent tot fictie en verhalen, maar het was even wachten op een Vlaamse schrijver die zich daar aan zou zetten.

Van voetballer tot schrijver

Met schrijver Fikry El Azzouzi heeft de Nederlandse literatuur in Vlaanderen een pen gevonden die ook de leefwereld van een jongere generatie moslims van bij ons als onderwerp van zijn werk maakt. El Azzouzi werd in 1978 geboren in een gezin van Marokkaanse origine en groeide op in Temse. El Azzouzi was in zijn jeugd een voetballer en een straatjoch, maar zijn ambitie om schrijver te worden leidde in 2010 tot zijn romandebuut Het schapenfeest. Ondertussen heeft El Azzouzi verschillende romans op zijn naam staan, zoals Alleen zij, Ayoub, De beloning en Drarrie in de nacht. Die laatste roman werd ook voor het theater bewerkt. In zijn rol als theaterschrijver maakt El Azzouzi met Junior Mthombeni en Cesar Janssens deel uit van het collectief Jr.cE.sA.r, en werkte hij mee aan KVS-producties als Malcolm X, Dear Winnie, en Who’s Tupac? El Azzouzi sleepte voor zijn werk onder meer de Arkprijs van het Vrije Woord, de Ultima cultuurprijs van de Vlaamse Gemeenschap en een nominatie voor De Gouden Uil in de wacht.

Spanningen het hoofd bieden

De theaterversie van zijn debuutroman vertrouwde El Azzouzi toe aan theatergezelschap Laika. Het schapenfeest vertelt het verhaal van de twaalfjarige Ayoub, het hoofdpersonage dat enkele ervaringen gemeen heeft met de auteur. Ayoub moet voor het schapenfeest zijn vader helpen bij het slachten van een schaap. Maar Ayoub heeft een hekel aan schapenvlees, staat niet te springen om het schaap te slachten én heeft een moeilijke relatie met zijn vader. Hij speelt liever voetbal en worstelt met de verschillen tussen zijn Marokkaanse gezin, waarin de rituelen van de islam een belangrijke rol spelen, en de buitenwereld die er andere gewoonten op nahoudt. Op die manier gaat Het schapenfeest niet alleen over religieuze gewoonten en culturele verschillen, maar ook over generatieconflicten, het zoeken naar identiteit en het verwezenlijken van eigen dromen.

Regisseurs Jo Roets en Greet Vissers bewerkten de roman. Zij gebruiken één scène als rode draad: terwijl zijn vader naar huis rijdt om extra materiaal blijft Ayoub alleen achter met het te slachten schaap. Deze scène vormt het nu-moment van waaruit alle andere scènes – flashbacks, hersenspinsels, angstbeelden, fantasieën – vertrekken. Ayoub gebruikt zijn herinneringen en verbeelding om de spanningen waarmee hij te kampen heeft het hoofd te bieden. De cast bestaat uit drie spelers die de spanning tussen twee culturen en verschillende talen kennen. Deniz Polatoglu van Turkse, Adnane Lamarti van Marokkaanse, en Arber Aliaj van Albanese origine.

VR – 29 SEP – 19.30
Het Schaap (+10j)
Laika
Dilbeek, CC Westrand, 02 466 20 30