01 okt '20

Groenten uit
de korte keten

10923
door Gerard Hautekeur
Het biologisch tuinbouwbedrijf de Groentelaar kon zich op vier jaar tijd stevig aarden in het Pajottenland. De groentepakketten, de levering aan winkels en restaurants en de verkoop aan het eigen kraam zitten in de lift.

De opening van de coöperatieve winkel Lokaal Halle biedt een extra afzetmarkt voor streekproducten.

Voor de komst van de twee pioniers Tijs Boelens en Sander Van Haver stond er aan de Huttestraat in Pepingen één groot maïsveld. Nu is het een lappendeken van in elkaar overvloeiende rijen met tomaten, sla, aardbeien, courgetten, andijvie, venkel, pijpajuinen en warmoes. Aan de rand van het veld staan tunnels waar groenten beschut onder plastiek worden geteeld.

Diversiteit

Boelens blaakt van enthousiasme en optimisme. ‘We telen op dit perceel van 2 ha meer dan dertig verschillende groenten. Daarin is de variatie binnen een groentesoort niet meegeteld. Zo zijn er zes verschillende soorten sla, gaande van kropsla tot Romeinse sla, met zaadvaste eikenbladsla en ijsbergsla als blikvangers. Er zijn de groene, gele en paarse boontjes, een drietal soorten warmoes, … In totaal komen we aan zestig variëteiten. Alles is biologisch. Her en der tussen de rijen zijn corridors van bloemen, struiken, rabarber en bomen aangelegd. Ze vormen een onmisbare schakel in de biologische voedsel productie. Ze voorkomen dat de bodem door de hete wind snel uitdroogt.’ Buiten Pepingen beschikt de Groentelaar over 4,5 ha grond voor akkerbouw. Het betreft gewassen die een heel jaar op het veld staan en minder intensieve zorg behoeven, zoals kolen, prei, aardappelen, bieten en tarwe.

Wekelijks stelt de Groentelaar een mand samen op basis van de groenten geteeld op het eigen bedrijf, eventueel aangevuld met groenten van collega bio-boeren uit de omgeving. Samenwerking is van levensbelang. ‘We werken nauw samen met Hilde en Seppe van Dubbel Doel, een bio-boerderij voor vlees en zuivelproducten in Gooik. Met hun gras- en klaverpercelen roteren we om de vruchtwisseling op onze percelen voor akkerbouw te garanderen. Zij leveren ook de dierlijke mest voor onze akkers.’

Oude granen

Een passie van Boelens is de teelt van oude graansoorten. Een deel van de oogst bewaart hij als zaaizaad. ‘De traditie van het vermeerderen van zaaigranen is nagenoeg verdwenen. Oude variëteiten zijn nochtans een stuk resistenter tegen allerlei ziekten en bevatten makkelijker verteerbare gluten.

Bij de Groentelaar kan je terecht voor biologische groentepakketten.

Van bij de start zijn we bezig met het cultiveren van oude tarwe- en gerstsoorten.’ De Groentelaar gaat er prat op dat ze, samen met andere boeren uit het Granennetwerk Pajottenland, de ingrediënten levert voor het gloednieuwe tarwebier Terf van Brasserie de la Senne. De Groente laar neemt dit bier mee in zijn aanbod.

Groeiende afzet

De Groentelaar telt momenteel 130 abonnees voor hun voedselpakketten. Van april tot november leveren ze het wekelijkse pakket op verschillende afhaalpunten in het Pajottenland en de Zennevallei. Een klein abonnement dat vier à vijf soorten groenten bevat kost 350 euro, een groot abonnement met zeven tot acht soorten 590 euro voor het hele seizoen. ‘Iedere zaterdagnamiddag van 13 tot 17 uur kunnen klanten groenten kopen aan ons kraam op het veld in Pepingen. We leveren ook aan winkels en restaurants in Brussel, waar er een echte hype voor bio-streekproducten is ontstaan. In vergelijking met Franstalig België is Vlaanderen aan een inhaalbeweging bezig. De Groentelaar is bijzonder opgetogen over Lokaal Halle, de zopas geopende eerste coöperatieve winkel in de regio met een volledig supermarktaanbod van korte keten en duurzame voeding. Op die manier vinden streekproducten de weg naar een breder publiek. 

‘Recent is ons aanbod uitgebreid met bioeieren. Sinds kort hebben we dertig scharrelkippen rondlopen. Vanaf 2021 mikken we op 350 kippen die we willen onderbrengen in een mobiele stal die we elke week naar een ander stukje weiland verplaatsen.’

Aan ambitie heeft de Groentelaar geen gebrek. Het team van een zevental medewerkers komt handen tekort. Daarom doen ze een beroep op seizoenmedewerkers. De opbrengst wordt volledig geïnvesteerd in het bedrijf. De pioniers beseffen dat ze de inzet van zichzelf en hun medewerkers financieel beter moeten honoreren. Dat is een grote uitdaging voor een piepjonge, dynamische bio-onderneming.


 http://www.degroentelaar.be