De wondere wereld van de thee
De grootte van de winkel staat in schril contrast met het aanbod. Liefhebber van groene thee? Of liever zwarte of rooibos? Met theïne? Zonder? Chinese, Japanse, Indische? Met of zonder gedroogd fruit? Gefermenteerd, lang geoxideerd, eerste, tweede of derde pluk? Een piepklein bezoek draait er al gauw uit tot een visite aan een nieuwe wereld. Claudia Ignoto, theefreak en medewerker van Univers du Thé leidt ons rond in de wondere wereld van de thee.
LIEFDE VOOR DE THEE
Tijdens haar studies aan de kunstacademie raakte Claudia bevriend met een groep Japanse medestudenten. Het werden niet alleen vrienden, het werd tevens haar doop in de Japanse theeceremonie. Tijdens zo’n ceremonie zit je in een meditatieve houding op een tafel, er volgen een heel aantal handelingen waarbij je thee uit kleine kopjes drinkt en geniet van een spectrum aan verschillende infusies. Claudia: ‘Ik was altijd al geïnteresseerd in kruidenthee, maar mijn Japanse vrienden hebben me echt ondergedompeld in een wereld die ik niet kende. Daarna ben ik zelf beginnen zoeken naar theemengelingen en zo kwam ik in de theewinkel van Daniel terecht.’
EEN UNIVERSUM AAN THEE
Vijftien jaar geleden opende Grosfeld zijn winkeltje aan de Zavel. Eerst enkel met thee, intussen zijn daar koffie en kruiden bij gekomen. Grote blikken thee, elk met een unieke mengeling, staan netjes gestapeld op schappen tot aan het plafond. Een assortiment dat gaat van klassieke en alom gekende theevariëteiten, zoals de Earl Grey tot unieke mengelingen die alleen in Univers du Thé te vinden zijn. De Bruxelles une fois is zo’n voorbeeld van een eigen creatie die je enkel daar kan kopen. De mengeling bestaat uit zwarte thee, chocolade, koffie, sinaasappel en vanille. Claudia: ‘Wij werken met een producent uit Duitsland die de thee rechtstreeks aankoopt bij plantages uit Azië. Zij zetten onze ideeën om naar recepten. Als Daniel een nieuwe mengeling voor ogen heeft, sturen zij een heleboel stalen van hetzelfde recept, maar met verschillende verhoudingen, en dan proeven en passen wij aan tot we helemaal tevreden zijn.’
VAN PLANT TOT KOPJE
Aan originele mengelingen geen gebrek, maar wat maakt thee nu eigenlijk tot thee? ‘Behalve rooibos en puur op kruiden gebaseerde theesoorten, zoals kamille en linde, is elke thee afkomstig van dezelfde plant: de theeplant of de Camellia Sinensis. Het verschil tussen zwarte, groene, oolong thee, of noem maar op, zit hem in de manier waarop de plant wordt verwerkt. In welk deel van Azië werd de plant gekweekt? Wanneer werd er geplukt? Welk oxidatieproces kwam erbij kijken? Werden de blaadjes gefermenteerd? Opgerold? Was het hand- of machinale pluk? Al die parameters bepalen mee het eindproduct. Vergelijk het met wijn: alle wijn wordt gemaakt van druiven, maar geen enkele proeft hetzelfde. Ook belangrijk: wij werken enkel met natuurlijke elementen om onze thee te verfraaien. Ga je naar de supermarkt dan vind je poederthee met synthetische smaakversterkers.’